Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава

...
Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава
Коментари Харесай

Иван Портних: Варна се намира в отлична финансова кондиция

Бюджетът на Варна още веднъж е с отлични параметри което значи спокойна среда за живот, обучение и работа и развиване на града с темпове, които успяхме да реализираме през последните години. Това разгласи кметът Иван Портних в предаването " Позиция " по Радио Варна.

Бюджетът за 2020 година е образуван с грижа за хората. Има задоволително средства за здравни и обществени помощи, за карти за градския превоз за възпитаници, студенти и пенсионери. Има средства за заплатите на работещите в общинския сектор- здравни и обществени служащи, учители и културни дейци. Осигурени са нужните средства за хората в неравностойно състояние. Макрорамката се доближава до половин милиард. Бюджетът за 2020-та година е разследване на упоритата ни работа, като би трябвало да отбележим, че той бележи растеж в съвсем двоен размер- от малко над 200 млн лева през 2015 година до 500 млн лн през 2019 година Такава е рамката ни и за тази година. Разбира се, това е една динамична среда и имам вяра, че в края на годината тази рамка може да бъде увеличена.

През годините община Варна няма просрочени отговорности, което е един от главните индикатори за резистентност на финансите. Казвам това, тъй като има доста спекулации в тази посока. Напротив, личните доходи бележат наклонност за повишаване с близо 75%. Това значи, че варненци работят умерено, бизнесът се развива и хората имат опция да си заплащат налозите. Не инцидентно кредитният рейтинг на общината беше нараснал през 2019 година Намираме се в отлична финансова кондиция и през тази година резервираме локалните налози и такси непроменени, като се изключи налога за придобиване на имущество, който се заплаща еднократно. Данък здания, такса боклук на годишна основа са непроменени откогато съм кмет. Това разрешава умерено обмисляне на вложенията и разходите- както от страна на жителите, по този начин и от страна на бизнеса. В този смисъл Варна е постоянен град който се развива във възходяща вероятност. Ще има ли растеж в обучение, опазване на здравето и обществени действия? Образованието постоянно е било приоритет в нашата работа и естествено през 2020 година нарастването на средствата в обучение, обществени действия и опазване на здравето, сфери, които директно касаят хората са увеличени.

За обучение макрорамката е в размер на 154 млн лева, което е 40% от общия бюджет. Увеличението спрямо предходната година е 11 млн лева Планираме строителство на четири нови детски градини. Какво се случва със опазването на здравето? Функция " Здравеопазване " за 2020 година е 23,5 млн лева - с 2,3 млн лева повече по отношение на 2019 година Дори при актуализацията на бюджета в края на предходната година отпуснахме в допълнение средства за здравните заведения, които имаха потребност. И не става дума единствено за общинските здравни заведения, които се вижда, че са ни приоритет. Говорим и за МБАЛ „ Света Анна ”, която обслужва незабавната помощ на цяла Североизточна България, където мажоритарният дял е на страната. Обновена е фасадата на болничното заведение, сега всички отделения в здравното заведение са реновирани, като се изключи операционната, за която от Министерството на здравеопазването обезпечават половин милион лв., а ние ние ще дофинансираме с 250 000 лева Още 300 000 лева отделяме за закупуване на нов рентген, защото остарелият би трябвало да бъде сменен. А за другите здравни заведения в града? 1,5 млн лева от общинския бюджет са вложени в родилното на АГ болница- за повсеместен вътрешен ремонт, закупена бе нова инсталация, построен е външен асансьор на постройката. Предстои ремонт на покрива и саниране на постройката. Инвестициите са целенасочени и ще продължим да ги вършим, до момента в който не реализираме оптимално положение на материалната база, която да даде опция на експертите да си правят още по-добре и качествено своята работа. През годините в онкодиспансера също бяха вложени средства по европейски планове и стратегии, плюс общинско финансиране от близо 5 млн лева Сградата е в доста положително положение след ремонтите, които бяха направени. Остава една дребна пристройка, която следва да бъде ремонтирана. По линия на европейски план работим за обезпечаване на нов линеен ускорител. Цялостна стратегия имаме и във връзка с ДКЦ-та. Те се приготвят за кандидатстване по европейски стратегии за обезпечаване на средства за енергийна успеваемост на постройките, средства ще има и за нова инсталация. Всичко това демонстрира, че опазването на здравето е с приоритет за общината дружно с образованието.

Що се отнася до обществената стратегия на общината, тя постоянно е била посочена като положителен образец на национално равнище. Тази година се чака да бъдат приключени трри нови обществени центъра Колко са средствата, които ще притеглим по европейски планове и стратегии? Над 100 млн лева Сега сме при започване на нов програмен интервал, работим по този начин, че в идващите години да запазим тази наклонност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР