Бюджетът на София за 2018 г. е насочен към решаването

...
Бюджетът на София за 2018 г. е насочен към решаването
Коментари Харесай

София влага косвено 480 млн. лева в по-чист въздух

Бюджетът на София за 2018 година е ориентиран към решаването на един от най-големите проблеми за града – замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това беше главното обръщение на кмета Йорданка Фандъкова при представянето на финансовия проект на общината пред общинските съветници в понеделник.

То беше отправено ден преди планувания митинг на жители от пет квартала в София против мръсния въздух. Недоволството си от мръсния въздух ще изразят хората от " Красна поляна ", " Овча купел ", " Младост ", " Оборище " и " Западен парк ".

Фандъкова разгласи, че обезпечаването на по-чиста околна среда и подобряването на качеството на въздуха са измежду главните цели на общината. Тя дефинира подобряването на качеството на въздуха като " стратегически приоритет “, с който би трябвало да се ангажират всички институции, защото никоя не може да се оправи сама.

" Всички огромни планове и огромна част от финансовата стратегия на общината за 2018 година са ориентирани към подобряването на качеството на въздуха “, заключи Фандъкова.

Зам.-кметът по екологията Йоана Христова добави, че над 480 млн. лв. от вложенията, които общината възнамерява през идната година, ще допринесат за намаляването на запрашаването. Сред главните планове в тази тенденция са строителството на третия лъч на метрото, пазаруването на нови рейсове и трамваи за градския превоз, ремонтът на улици, по-честото миене на пътните платна и където е допустимо, на тротоарите, подобряването на трафика, засаждането на нови към 2000 дървета.

Освен това общината ще финансира и осведомителни акции измежду жителите, с цел да " осъзнаем, че решаването на казуса зависи от всички нас ", изясни Фандъкова.

Основните източници на фини прахови частици във въздуха са превозът и битовото отопление. Преди време общината показа ограниченията си за деяние в дните с предстоящо прекалено запрашаване. Голяма част от тях зависят от съвестта на жителите, които ще бъдат призовавани да не употребяват колите си, в случай че се чака наднормено замърсяване. Онези, които се отопляват с дърва и въглища, ще бъдат подканяни в такива дни да употребяват отопление на ток.

Мерките към момента не са признати от общинския съвет и не са влезнали в действие, само че общината към този момент дава на жителите двудневна прогноза за предстоящото замърсяване с прахуляк.

" Трябва всеки ден да работим по общинските задължения за подобряването на въздуха “, сподели кметът Фандъкова. Тя добави, че общината евентуално ще влага в пазаруването на още станции за мониторинг на въздуха. В момента на територията на града има пет такива, които са на Изпълнителната организация по околна среда. Мобилна станция на организацията пък тези дни следи въздуха в " Овча купел " и " Красна поляна ", където жители се оплакват, че жители на прилежащия кв. " Факултета " замърсяват въздуха като горят боклуци.

Фандъкова разгласи, че ѝ следва среща с министъра на околната среда Нено Димов и прокуратурата, с цел да обсъдят ограничения против хората, които се топлят с отпадъци като остарели гуми. Това е неразрешено по закон, само че чиновниците на Столичния инспекторат, които имат право да санкционират нарушителите, не можели да влязат в къщите им, с цел да открият на място, че в действителност се топлят с боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР