Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Има засилен интерес от инвеститори,

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Има засилен интерес от инвеститори,
Коментари Харесай

Депутатите одобриха „гениалната“ инвестиционна програма на Василев

Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев: Има засилен интерес от вложители, към този момент никой не ги рекетираБюджет и финанси„ Демократична България “ ще опита да резервира оптималния застрахователен предел
Без поддръжка от опозицията депутатите от ръководещото болшинство утвърдиха плана на държавния бюджет за 2022 година Дебатите обаче продължиха над седем часа. По традиция в пленарната зала присъстваше и финансовият министър Асен Василев, който от парламентарната естрада разгласи, че този бюджет демонстрира, че България няма да се помири с обстоятелството, че „ българите постоянно ще са небогати “.

Според плана дефицитът на страната ще бъде 4.1% от Брутният вътрешен продукт, а проектите са да се изтегли нов дълг към 7.3 милиарда лева С 3 милиарда лева от него следва да се рефинансират падежиращи излъчвания облигации. Правителството залага 5.6% инфлация и 4.8% стопански напредък, само че акцентът им е подложен върху капиталовата стратегия в размер на към 12 милиарда лева

Очаквано в пленарната зала се стигна и до по-разгорещени моменти, като в разногласието за финансовата дисциплинираност актуалният и някогашният финансови министри Асен Василев и Кирил Ананиев се оказаха един до различен на трибуната в директна замяна на реплики пред депутатите. В основата им бе обвиняването на ГЕРБ, че препоръчаният бюджет „ въплъщава неправилна философия, политика и техника на бюджетното обмисляне “, защото тазгодишният недостиг и заложените за идващите две години скъсват със строгата финансова дисциплинираност на страната.

Министърът на финансите обаче уточни, че това демонстрира

разликата във философията на икономическата политика, която Вие сте провеждали, и тази, която ние считаме да организираме “.

Василев предложи на някогашния министър на ГЕРБ Кирил Ананиев да внесе сред двете четения на законопроекта предложение кои тъкмо разноски да бъдат изтрити, тъй че дефицитът да се свие. Ананиев не отговори непосредствено, само че уточни, че всеки месец ще пита финансовия министър по какъв начин се извършва „ гениалната “ му капиталова стратегия.

Василев не може да си изясни за какво е траяла остарялата политика на строга финансова дисциплинираност и след присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година, поради че страната е с невисок дълг и остатъци.

Няма да се примирим с обстоятелството, че сме небогати и ще си останем небогати вечно. Това свърши “, разяснява Василев.

В умозаключение Ананиев упрекна финансовия министър, че е изготвил избирателен бюджет, въпреки че не са планувани пари за осъществяване на избори.
„ Дългът ти е доста по-голям от дълга ми “
Очаквано по време на дебата депутатите от опозицията още веднъж разкритикуваха дълговата тактика на държавното управление. Въпреки че на прощаване с министерския си пост Ананиев предложи страната да вдишване на 20 милиарда лева дълг, през днешния ден той изрази терзания какъв брой бързо се възнамерява да нарасне дълга.

Всъщност с плана за Бюджет 2022 и със средносрочната бюджетна прогноза Василев залага през 2024 година съотношението сред брутния вътрешен артикул и дълга да доближи към 30%. Подобни стойности оферираше и Ананиев, само че от парламентарната естрада той изясни, че прогнозата тогава е била за по-скромен Брутният вътрешен продукт.

Така двамата влязоха в спор и депутатите от „ Продължаваме промяната “ упрекнаха Ананиев, че когато му изнася приказва за съотношения, когато не – за безспорни стойности, единствено с цел да поддържа своята теза.

Като цяло и от Движение за права и свободи, и от „ Демократична България “ показаха терзания, че заложените финансови разноски може и да не се изпълнят, а упованията са за по-висока инфлация и преизпълнение на приходите от Данък добавена стойност.
Промени на хоризонта
„ ИТН “ разгласи, че сред двете четения ще предложи няколко ремонти в проектобюджета, като една от тях е унищожаване на още един налог. След като обединението се споразумя да махне налог „ рента “ и да минимизира налог „ уикенд “, от „ ИТН “ ще предложат и унищожаване на налога върху реинвестираната облага.

Коментарът пристигна от финансиста на групировката Любомир Каримански, който уточни, че сходна мярка ще помогне изключително на започващи компании. Той даде образец с Естония, която „ дръпна доста мощно “, откакто е премахнала този данък преди към 20 години. От „ Демократична България “ незабавно се оповестиха „ за “ концепцията.

Това е въпрос, който би трябвало да бъде разискван, тъй като може да ни даде още по-голям напредък “, разяснява Мартин Димитров от „ Демократична България “.

Идеята в действителност бе поставена на масата от „ ИТН “ още по време на съдружните договаряния, само че тя по този начин и не бе заложена в съдружното съглашение.

Двете обединения от ръководещата коалиция се оповестиха и за премахването след края на тази година на диференцираните Данък добавена стойност ставки, които все още се употребяват за някои потърпевши от пандемията браншове, като заведенията за хранене, туризма и фитнесите.

„ Европейски Съюз към този момент върви към премахването им там, където съществуват “, уточни Каримански.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР