Бюджет 2022 Бюджет и финансиБюджет 2022: по тънкия лед на

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиБюджет 2022: по тънкия лед на
Коментари Харесай

Асен Василев не вижда война с бизнеса, но отказа да се извини

Бюджет 2022 Бюджет и финансиБюджет 2022: по тънкия лед на фискалните правилаБюджет и финансиБюджетът на Василев получи остри рецензии от бизнеса и синдикатите
„ За истината не би трябвало да се извиняваме. “ Това съобщи в ефира на БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по отношение на поисканото му опрощение от българския бизнес, част от който дефинира като „ несръчен “ и „ незапознат “. Напрежението сред него и работодателите ескалира през последните дни около проектите за повишение на осигурителните прагове, заложени във към момента неготовия Бюджет 2022.

Истината е, че сега, в случай че погледнем продуктивността на труда, България е малко над 50% от междинната работливост на труда в Европейски Съюз. Ако погледнем равнището на възнаграждение, нашето възнаграждение е към 26% от междинното в Европейски Съюз, т.е. продуктивността на труда доста изпреварва заплащането. Има редици аргументи за това, в това число структурата на стопанската система. Но в случай че в действителност има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара “, посочи Асен Василев през днешния ден.

Спорът за равнището на осигурителните прагове се развихря за следващ път. Работодателите за още веднъж сигнализират за негативите от административното повишение на минималната работна заплата, която тук-там би се изравнила със междинната за района, а това би обезсърчило заетите да се преквалифицират и развиват. От друга страна е оптималният застрахователен приход, който се чака да бъде вдигнат през април. Някои представители на бизнеса обърнаха внимание, че решението е взето по маниера на предходните ръководещи – непрозрачно, без разговор и без предвидимост. Те прибавят, че бюджетите на компаниите за годината от дълго време към този момент са направени и в деяние, а мярката ще наложи актуализации.

Именно в опит да аргументира решението на държавното управление Василев посочи, че от пазара на труда би трябвало да се извадят тези работодатели, по думите му некомпетентни и некадърни, които не могат да заплащат по-високите осигуровки. По-конкретно той засяга затруднените от скока на минималната заплата.

Ден след коментара му четирите национално показани работодателски организации – БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП – излязоха с обща позиция. В нея освен настояха за опрощение, само че и изнесоха на вицепремиера самобитен урок по действителна стопанска система. Те акцентираха изискванията и средата, в която би трябвало да се развиват, белязана от неефективното обучение и неналичието на фрагменти, бюрокрацията и ширещата се корупция, тежките проблеми в енергетиката, допринасящи за непостижимите сметки за ток и газ тази зима.

Бизнесът също по този начин подсети, че половината от заетите на минимална работна заплата са в редиците на обществената администрация. Именно тук се припокриват и мненията им с финансовия министър, който признава, че страната е неприятен шеф:

„ Затова има вицепремиер по дейно ръководство, който работи в посока да се вдигне успеваемостта и да се понижат хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и организации ще си създадат нови щатни написания и нови равнища на възнаграждение, тъй че в границите на съществуващия бюджет за личен състав, който имат, да имат по-малко личен състав, който да работи по-ефективно и да е по-добре заплатен. “

Василев въпреки всичко не вижда война с работодателите, а

просто това, което се е случвало в последните 15-20 години е един непрекъснат танц, в който синдикатите желаят по-висока минимална заплата, работодателите – не. Този танц видяхме до каква степен ни докара “.
Още за Бюджет 2022
Василев отбрани и другите ограничения, станали обект на рецензии след оповестяването на проектобюджета – размера на дълга и недостига. Във връзка с нападките, че липсват доста промени, той посочи удвояването на финансовите вложения и обстоятелството, че няма да се разчита единствено на евросредства. Той посочи и вложенията в човешки капитал.

Преди да тръгнем към огромните неща като нововъведенията, би трябвало да си оправим базисните неща в стопанската система. “

Според Василев размерът на дълга не е огромен, както се твърди. Ток сподели също, че финансовите вложения могат да бъдат удвоени и да се вземе по-малко дълг, с помощта на забележителното усъвършенстване на приходите в хазната. Още повече, все още към момента не са спрени всички течове, сподели вицепремиерът.

„ Дългът, който поемаме, е по-малък от финансовите вложения, които ще създадем. Ние поемаме дълг, с цел да влагаме, а не с цел да плащаме пенсии, обществени заплащания или да плащаме държавни разноски. “

Що се отнася до недостига в бюджета – той ще е към 2.5%, а не над 4%, тъй като не би трябвало да бъдат регистрирани ограниченията за COVID-19. „ Има взето решение за тази година, че Коронавирус парите не се включват в оценката на недостига. Така че там сме дори по-добре от критериите “, подсети Василев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР