Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене

...
Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене
Коментари Харесай

“Чудо на природата”: Сръбското ултраскъпо сирене от магаре

Бялo, компактно и богато на усет, единственото в Сърбия сирене от магаре освен е вкусно, само че е и положително за вашето здраве, споделя производителят Слободан Симич.

Има единствено една измама – при 1 000 евро (1 130 долара) за кг, то може и да е най-скъпото сирене в света.

За неповторимия артикул споделя Агенция Франс Прес.

От 2012 година Симич и неговият екип от фермери доят стадо от над 200 магарета, които живеят в естествен резерват в северна Сърбия, наименуван Засавица. Тяхното мляко има сходни свойства на кърмата и се популяризира от Симич като лекарство за редица болести като астма и бронхит.

“Човешкото бебе може да се храни с това мляко от първия ден, без да бъде разреждано ”, споделя той, наричайки го “чудо на природата ”.

Докато неналичието на научни проучвания затруднява оценката на неговите здравни свойства, въпреки всичко се оказва, че млякото е с високо наличие на протеини и е прието от Организация на обединените нации като добра опция за хората с алергии към кравето мляко.

Но “това, което никой в света не прави и изобщо в никакъв случай не може да направи, е магарешкото сирене ”, споделя Симич за своя водещ артикул.

Млякото от магаре има ниски равнища на казеин – тип протеин, който работи като свързващо вещество при производството на сирене. Но чиновник от личния състав в Засавица разкрил, че елементи от магарешко мляко могат да се смесват с някои от това на козите, с цел да се получи ронливо сирене. Сместа също оказва помощ да се компенсира обстоятелството, че магарета създават по-малко от един литър мляко дневно – спрямо 40-те литра, които кравата може да обезпечи.

Фермата продава сред шест и 15 кг сирене годишно, главно на чужденци и туристи, които я посещават, споделя Симич. Тя също създава магарешки сапун и ликьор.

За Симич бизнесът е и метод за отбрана на балканското магаре – животно, изгубило своята известност, откогато машините заеха своето място в селското стопанство.

“Ние затвърждаваме потребността от това животно и сега се основават от ден на ден ферми за магарета, търсенето им е по-високо… което е доста добре за нас и за района ”, споделя той.

Уникалният артикул доби известност през 2012 година след слуховете, че сръбската тенис звезда Новак Джокович е поръчал годишна доставка – което той отхвърли. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР