Бяхме подготвени за тази криза. Вече няколко дни Русия не

...
Бяхме подготвени за тази криза. Вече няколко дни Русия не
Коментари Харесай

Асен Василев:Най-лошият сценарий е цената да се увеличи с 20%.

Бяхме готови за тази рецесия. Вече няколко дни Русия не подава газ към България, ние не сме спрели преноса към Сърбия и Унгария, няма прекъсване на потреблението на газ, няма повишаване на цените. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „ Карай напряко " по Нова телевизия.

Той напомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на Европейски Съюз, който включва Европейска комисия, всички балкански страни, Украйна, Турция, Азербайджан. На него ще се създаде обща тактика по какъв начин българската газопреносна система да зареди целия район с над 20 куб. метра газ и по какъв начин той да бъде на по-ниска цена.

По думите на Асен Василев няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. „ Работим по въпроса на база на договорите, които има все още „ Булгаргаз ". Това, което се опитваме да създадем, е да стартираме да си получаваме азерския газ по истинския контракт. Ако това стане, дори може да има понижение на цената. Става въпрос за дни, а не за месеци и години ", съобщи Василев.

Ако страната ни не контракти нищо, най-лошият сюжет бил цената да се усили с 20%.

Хранилището в „ Чирен " ще стартира да се цялостни в средата на май, което съгласно Василев било обикновено след зимния сезон. „ Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва. Ако „ Чирен " беше уголемен до 1 милиард кубически метра, щеше да е много по-запълнен, единствено че към този момент 12-та година разширението му се стопира. Пуснахме публичните поръчки да вървят при започване на тази година, сега потеглиха всякакви компании да го апелират, с цел да стопират разширението. Това е основно, с цел да може газовата система да стане още по-устойчива ", изясни вицепремиерът.

Асен Василев бе безапелационен, че България е платила за доставките на газа на Русия и не е нарушила контракта си с „ Газпром ". „ Направено е заплащането за 50 милиона $ в „ Газпромбанк ", само че то беше върнато. Няма страни, които да заобикалят глобите. Ще забележим дали другите заплащания ще ги одобри или ще ги върне ", съобщи Василев.

Вицепремиерът разяснява и връзките сред президентството и държавното управление, които съгласно него били на най-ниската точка, на които в миналото са били. „ Не е прекъсната връзката сред нас и президента, само че това, което се прави като изказвания, не оказва помощ. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да показва позиция, ние също имаме такова право. Не е обикновено да кажем, че българския интерес е функционалност на нечии непознат интерес ", добави Василев.

Той изрази вяра, че ще намерят градивен разговор както с президента, по този начин и сред съдружните сътрудници в името на българския интерес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР