Бягството на един от най-богатите хора в Северна Македония, дългогодишният

...
Бягството на един от най-богатите хора в Северна Македония, дългогодишният
Коментари Харесай

Бягството на Миялков разклати властта в Скопие

Бягството на един от най-богатите хора в Северна Македония, дългогодишният началник на контраразузнаването и братовчед на някогашния министър председател Никола Гуевски – Сашо Миялков, е да път да сътвори колосална междуинституционална и да разклати властта в Скопие.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски да даде незабавно оставка поради бягството на Сашо Миялков, изиска в декларация опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, чиито член допреди година бе Миялков, упрекнат за подслушването на близо 20 000 македонци в интервала от 2008 до 2015 година, когато ръководеше Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ). Той бе обвинен по делото, наречено „ Таргет-Твърдина “, беше задържан през ноември 2018 година, само че по-късно освободен. Очакваше се делото да завърши с ефикасна присъда от 13 години затвор като финалното съвещание на съдиите е планувано за петък.

Независимо, че братовчедът на някогашния министър председател Никола Груевски на няколко пъти разгласи, че няма никакво желание да бяга, 6 дни преди делото мистериозно изчезна. В хoтeл Mаrriоt в македонската столица той e бил забелязан зa пocлeднo oкoлo 14:30 чaca в неделя, където е оставил и телефона си.

Прокуратурата против разузнаването

Сега власт, съпротива и прокуратура в Скопие взаимно се обвинявят за това, че са го изпуснали да напусне необезпокоявано страната.

Вчера вътрешното министерство на Оливер Спасовски издаде заповед за интернационално търсене. Ръководителят на прокуратурата за битка против проведената престъпност и корупцията Вилма Русковска обаче съобщи, че в цялата интервенция тя не е срещнала задоволителна поддръжка от управляващите.

Пред “А1он “ прокурорът сподели, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления кулоар край град Куманово в прилежаща Сърбия и незабавно споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, само че получила отговор, че “оттам нямали данни за сходно бягство ”. Русковска в детайли разказа какъв брой диалога е имала със чиновници на вътрешното министерство в продължение на 10 часа, без да има съответни ограничения от тяхна страна.

Затова и издирването на Миялков почнало чак към 22.00 часа в неделя, само че той не бил открит.

“Това е същинска злополука. Много е мъчно да се работи, когато нямате поддръжка от останалите. Загубихме много време. Тези неща би трябвало да се правят от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние би трябвало да получаваме информация от тях, а не противоположното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава разумният въпрос дали те не са скрили нещо… В тази обстановка ние нямахме съображение да желаеме арест ”, оправда се Русковска.

Доколко Спасовски е знаел къде ще бяга Миялков, за какво не е подхванал нужните ограничения и е разрешил да побегне, скочиха от ВМРО-ДПМНЕ, партията, в която някогашният началник на спецслужбите бе член, до момента в който Груевски бе на власт.

Имало ли е загадка спогодба Заев- Миялков?

Опозиционерите в този момент изричат подозрение, че има загадка сделка сред премиера Заев, Министерство на вътрешните работи министърът Спасовски и беглеца Миаялков. Те настояват, че управляващите още от 16.00 часа в събота са знаели за идното бягство, само че 24 часа Министерство на вътрешните работи не е предприемало нищо, тъй като са чакали да избяга.

Миялков евентуално е избягал в Гърция, написа НетПресс, представено от Агенция " Фокус ". Предполага се, че Миялков е отпътувал за Гърция в неделя следобяд. Все още не е известно дали той е напуснал Северна Македония законно през някой от граничните пунктове с Гърция, което е малко евентуално заради обстановката с COVID-19, или го е направил нелегално. Друг вид е, че Миялков е избягал в Гърция през България, с авансово взет тест за COVID-19.

Според източници на медията Миялков е взел решението предвид на това, че Гърция отхвърли да екстрадира в Северна Македония Никола Бошковски и Горан Груйовски. Двамата са някогашни чиновници на УБК, също обвинени по делото „ Таргет-Твърдина “.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски през вчерашния ден прикани всички виновни институции да подхващат нужните ограничения за ареста на избягалия някогашен началник на контраразузнаването Сашо Миялков.

„ Подобни случаи са неприемливи за страна, която чака да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз и която работи настойчиво за реформиране на правосъдната система и създаване на доверие в правовата страна “, сподели президентът. Според него казусът дискредитира напъните и очакванията за справяне с проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Премиерът Зоран Заев също изрази разочарованието си, че някогашният контраразузнавач №1 към момента не е открит и не е подложен под домакински арест. Той съобщи, че чака институциите да създадат всичко належащо Миялков да бъде открит, както и чака детайлности от тях за този случай.

„ Ако бъдат установени пропуски, прикани да се потърси отговорност от отговорните лица “, даде обещание Заев. Той е безапелационен, че няма никакво политическо съглашение с Миялков и доказателство за това е фактът, че следва произнасянето на присъда по процеса против него.

Въпреки уверенията на управляващите обаче в обществените мрежи хората изричат подозрения, че има сделка на най-високо равнище, като публикуват най-различни мемета на Заев и Миялков.

Незаконно подслушване, противозаконен бизнес

55-годишният Миялков е наследник на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на самостоятелна Република Македония, който почина през декември 1991 година на територията на Сърбия. Той управлява еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 година до 12 май 2015 година. Подаде оставка единствено три дни след кървавия случай край Куманово, когато починаха 10 македонски служители на реда, а доста други бяха ранени, напомня БГНЕС.

Впоследствие по делото за нелегално подслушвани над 20 хиляди македонски жители се оказа, че посредством разнообразни системи за следене македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без правосъдно решение.

От публикуваните подслушвани диалози стана ясно, че Миялков управлява правосъдната система и брутално подрежда кой да бъде задържан и на кой да бъде лишен бизнеса.

Според публични данни от неговите имотни заявления излиза наяве, че до момента в който е шеф на контразузнаването е правил и бизнес: бил е притежател на четири компании, а положението му е повишено от 1,1 до 2,7 милиона евро.

Преди 6 години, когато Заев смъкна от власт Груевски, изтекоха и прелюбопитни записи сред някогашния министър председател, братовчед му и ексвътрешния министър Гордана Янкулова, които шокираха македонците с претенцииите на Груевски към лимузината, в която желае да се вози. Тя се оказа на стойност 1 милион, с цялостни екстри, масаж на задните седалки и на масрафа на Министерство на вътрешните работи. Изтекоха и записи по какъв начин Сашо Миялков договаря освен обединенията, само че и търговете в страната.

След изтеклите записи Груевски се  принуди да се разграници от Янкуловска и Миялков, изиска оставките им, само че в Народното събрание съобщи: " Янкуловска и  Миялков ще влязат в учебниците за това по какъв начин са работили и защитавали Република Македония “.

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев яхна по това време почналите митинги и на гърба на омразните Греувски Миялков взе властта. Дали в този момент обаче ще успее да я задържи след бягството и на двамата?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР