Бягащите от войната ще са в отделни вагони при преместването

...
Бягащите от войната ще са в отделни вагони при преместването
Коментари Харесай

В неделя сутрин започва преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази

Бягащите от войната ще са в обособени вагони при преместването им, като има опция за прикачането на спомагателни вагони към влаковите композиции, в случай че се наложи.

Малко над 500 са хотелите, декларирали предпочитание да вземат участие в програмата за настаняване на бежанци против 15 лв. дневно, след 31 май. Хотелите, които ще одобряват бежанци, са освен по морето, а и в цялата страна, предава БГНЕС. 

Бежанците ще се съпровождат от специални чиновници на Министерство на вътрешните работи и рейсове до гарите, където ще се качват на влакове, а след това още веднъж ще се транспортират с превоз до базите за настаняване. Процесът стартира в неделя и ще продължи до 1 юни. Общо 7000 души от област Варна са останали за пренасяне, а първият трен с тях потегля по направление Варна - София в 10.30 ч. на жп гара Варна.

Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които до момента са били настанени. Все още обаче има бази, които не са подготвени да одобряват бягащите от войната, изясни в събота ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Базите, които не са подготвени до понеделник, ще бъдат глобени, в случай че до 24 часа не изпълнят условията. До момента у нас са влезнали 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от дамите са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични болести.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР