БВП на Румъния ще нарасне с 2,5% през тази година

...
БВП на Румъния ще нарасне с 2,5% през тази година
Коментари Харесай

Румъния е сред най-бързо развиващите се европейски икономики

БВП на Румъния ще нарасне с 2,5% през тази година (от +4,5% през 2022 г.), съгласно последната прогноза, оповестена от Европейската комисия (ЕК) на 13 февруари. Това е с 0,7 пр.п. повече от предходния кръг прогнози на Европейска комисия и не е надалеч от формалния растеж от 2,8%, очакван в сюжета, употребен от държавното управление за обмисляне на бюджета - което трансформира страната в третата най-бързо растяща стопанска система в Съюза след Ирландия и Малта.

Изпълнението на Плана за възобновяване и резистентност (ПВПУ) следва да способства за огромни вложения, изяснява Европейска комисия, като показва, че се чака това да бъде главният мотор на растежа. Предвижда се вложенията да бъдат подкрепени и от други фондове на Европейски Съюз, заяви „ Румъния Инсайдер “.

Частното ползване, макар че е отрицателно повлияно от високата инфлация, се чака да нарасне с помощта на нарастването на минималната работна заплата, пенсиите и заплатите в обществения бранш, както и на удължаването на тавана на цените на силата до 2025 година

Нетният експорт се чака да остане негативен заради мощната валута и слабото търсене на експортните пазари.

Очаква се инфлацията да продължи да се намалява през прогнозния интервал, само че единствено едва, защото инфлационният напън остава доста висок в главните съставни елементи като услугите, неенергийните промишлени артикули и модифицираните храни. Средногодишната инфлация се планува да бъде 9,7% за 2023 година, след което да се забави до 5,5% през 2024 година заради удължаването на периода на деяние на тавана на цените на силата, по-ниските цени на суровините и настъпването на базови резултати.

Но разминаването сред прогнозите на Европейска комисия и националните прогнози става по-видимо, когато става въпрос за идната година, когато Европейска комисия чака румънската стопанска система да напредне единствено с 3,0% - към момента третото най-високо достижение в Съюза, само че със забележителна разлика спрямо планувания от националното държавно управление ритъм от 4,8%. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР