Бушуващата в момента война в Близкия Изток вече няколко месеца

...
Бушуващата в момента война в Близкия Изток вече няколко месеца
Коментари Харесай

Застрашена ли е европейската енергетика от обстрела в Червено море

Бушуващата сега война в Близкия Изток към този момент няколко месеца се води по едно и също време на най-малко два огромни фронта - до момента в който Израел с танкове и бомби гони " Хамас " от Ивицата Газа, йеменските бунтовници хуси обстрелват с ракети и дронове товарните кораби, които съгласно тях са свързани с еврейската страна. Това основава нова опасност за бъдещето на енергийните доставки на Европейски Съюз, който разчита на импорт на синьо гориво за ток и отопление, написа АП.

Танкери с полутечен газ обичайно минават през Червено море, само че след началото на офанзивите на екстремистите към този момент има анулирани доставки.
 Войната, зимата и проблеми във веригите на доставки заплашват стабилността на цените на газа в Европа
Войната, зимата и проблеми във веригите на доставки заплашват стабилността на цените на газа в Европа

На прага на пиковия сезон на ползване, търсенето ще нарасне доста

По обиколния път

Заради обстрела на хусите от ден на ден корабособственици и енергийни компании се отхвърлят от Суецкия канал и обикалят цяла Африка, с цел да стигнат до Европа. Това удължава пътуването с цяла седмица и, предстоящо, е по-скъпо.

В някои случаи доставките дори пропадат. Около 70% от втечнения катарски газ за Италия в последна сметка не стигна до огромния терминал на страната на Адриатическо море през януари. През предходната година точно от тази страна идваше 40% от LNG на Апенините. Общо близо 13 на 100 от втечнения газ за Европа е пътувал от Близкия Изток през Червено море през 2023 година
 Каква ще бъде цената на газа за Европа при започване на 2024-а, съгласно Morgan Stanley
Каква ще бъде цената на газа за Европа при започване на 2024-а, съгласно Morgan Stanley

В края на отоплителния сезон европейските газохранилища евентуално ще са на половина цялостни

Това е неприятен сигнал и за други страни на континента. След като Русия отряза по-голямата част от газовите си доставки за Европа като инструмент за политически напън след нахлуването в Украйна, точно доставките по море се оказаха избавителен пояс за енергетиката в Европейски Съюз. Държави като Германия вложиха доста в нови плаващи терминали за регазификация.

Ще ни ударят ли хусите по джоба

За момента протичащото се в Червено море няма сериозен резултат върху газовите цени, дори противоположното - на спотовия пазар един мегават сега коства малко над 28 евро на мегават, до момента в който преди войната с Израел и " Хамас " беше над 48 евро, отбелязва АП.

Европа има шанс по няколко аргументи:
Икономическият напредък се забави и това понижава търсенето; Проблемите на Китай понижават конкуренцията на спотовия пазар; САЩ доставят през Атлантика и техните кораби не са застрашени; От Норвегия и Азербайджан идва тръбен газ; Русия също продава LNG на " неприятелските " страни, като заобикаля санкциите; Хранилищата дори в края на отоплителния сезон са на 70% цялостни.
Скорошни събития като решението на Белия дом да сложи " на пауза " издаването на позволения за нови LNG планове, обаче, крият опасности на по-късен стадий - най-малко в случай че Европейски Съюз желае да се избави изцяло от съветския газ. Освен това, вероятно експлоадиране на пълномащабна война сред Съединени американски щати и поддържащия хусите режим в Иран може да блокира напълно енергийните доставки от Близкия Изток.
 Ще докара ли Байдън предизборна енергийна рецесия на Европа
Ще докара ли Байдън предизборна енергийна рецесия на Европа

Около краткотрайното прекъсване на утвържденията за нови LNG планове има колкото екология, толкоз и бизнес

Ако Европа има достъп до по-малко газ, в сравнение с ѝ би трябвало, това неизбежно ще изстреля цените до астрономически равнища.

Според някои специалисти отговорът е в по-големи вложения във ВЕИ - слънчевата и вятърната сила се създават в Европа и в доста по-малка степен са подвластни от геополитически фактори. Все още, обаче, възобновимите източници не могат да бъдат пълномащабна опция когато и да е на денонощието и годината.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР