Бус е разлял опасното химично съединение солна киселина на път

...
Бус е разлял опасното химично съединение солна киселина на път
Коментари Харесай

Заплаха! Бус разля солна киселина на път в Монтанско /снимки/

Бус е разлял рисковото химично съединяване солна киселина на път в Монтанско, оповестиха от пресцентъра на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
Инцидентът е станал малко след 19 часа нощес край село Княжева махала. Бус „ Форд Транзит “ със софийска регистрация, фирмена благосъстоятелност превозвал еднотонен бидон с киселината. Изглежда съдът не бил укрепен задоволително добре и паднал на шосето. В канавката край пътя родословие рисковото вещество. Образувал се разлив с размер към 5 квадратни метра.
Шофьорът неотложно подал сигнал на телефон 112. От Министерство на вътрешните работи два екипа на бранш „ Специализирани оперативни дейности” да обезвреждат на разлива. В продължение на 3 часа спасителите се борили да обезопасят мястото и да обезвреждат последствията за природата и хората. За благополучие случаят се разминал без последствия и провали.
Солната киселина (HCl) е воден разтвор на хлороводород. Тя има мощно корозивно деяние и е доста рискова. При работа с нея би трябвало да се употребява стъклено или пластмасово съоръжение, или никел-молибденови стомани.
В промишлеността се употребява в огромни количества за ецване (разтваряне на оксидната завивка или наслойка на желязото). Служи за подкисляване на електролита при хлоралкалната електролиза, за приемане на хлор, и други съединения. Използва се в нефтодобивната (разтваряне на варовик), хранително-вкусовата (Е507) и други индустрии. Някои медикаменти се одобряват под формата на своите водноразтворими соли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР