Буря от недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии. Масово възрастни

...
Буря от недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии. Масово възрастни
Коментари Харесай

Масово недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии

Буря от неодобрение се надигна против преизчислените пенсии. Масово възрастни се съмняват, че са ощетени, защото в разпорежданията им липсва индексация за всяка година. Много хора споделят и че са получили по-малко от предстоящото. Има даже недоволства, че в този момент сумата е по-малка по отношение на получаваното през декември с добавките от 120 лева макар уверенията, че никой няма да се окаже в това състояние. За хиляди пенсионери пък часът на истината следва, тъй като Национален осигурителен институт реши да дава разпорежданията за новия размер на пенсията единствено при поискване.

Това е равносметката от първите съпоставения на действителни нови пенсии, от писма на читатели до в. " Сега " и от гневни мнения в обществените мрежи. Досега бе известно само, че междинното нарастване от преизчислението ще бъде 12,5%. Всеки случай обаче е строго самостоятелен и уверенията на ръководещите не даваха ясна визия какво действително се случва с пенсиите.

Много от хората са недоволни от новата си пенсия, тъй като са очаквали по-голямо нарастване, а то се оказва незабележимо поради огромните добавки, раздавани без никаква връзка с осигурителния принос на човек в края на предходната година. Това обаче не е единственият проблем с преизчислението. Хората, които към този момент са виждали разпореждането си, недоумяват за какво в него липсва индексация за избрани години. Според тях в случай че кодексът за обществено обезпечаване се приложи в неговата целокупност, то размерът на преизчислената им пенсия би бил доста по-висок. За какво става въпрос?

 

ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕТО

Преизчислението на съществуващите пенсии е регламентирано в параграф 7е на Кодекса за обществено обезпечаване. Според него отпуснатите с начална дата до 24 декември 2021 година в това число пенсии се преизчисляват от 25 декември 2021 година с % 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване. Това преизчисляване се прави единствено в случай че е удобно за лицето.

Преизчисляването се прави, без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, след което тя се осъвременява, преизчислява и индексира съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането до 24 декември 2021 година в това число, планува още въпросният параграф. Именно във втората част е казусът, видян от пенсионерите. За тази втора част на преизчислението до този миг никой от специалистите не е коментирал всъщност.

 

ЛИПСВАЩИ ГОДИНИ - ДВА СЛУЧАЯ

Логично е да се чака на база горния текст, че в разпореждането си пенсионерът ще види един път преизчисления размер на пенсията си все още на нейното разпределяне, след което тя ще бъде осъвременена/преизчислена/индексирана за всяка последваща година, както е правено през годините. В тази втора част обаче липсват три години - 2017, 2018 и 2019 година, а с тях липсват и приложените тогава нараствания на пенсиите, демонстрират два разнообразни случая - на пенсионер от 2016 година и на пенсионер от 2012 година

В сигнал до в. " Сега ", първият пенсионер счита, че е ощетен със 112 лева на месец от неприложената индексация за 2017-2019 година При него преизчислената пенсия е индексирана единствено за две години - 2020 и 2021 година През 2016 година той е получавал 660,06 лева През юли 2021 година пенсията му към този момент е 830,76 лева, а през днешния ден е 907,65 лева Ако се извърши индексация за всички години обаче пенсията би следвало да бъде в този момент 1019,40 лева Човекът към този момент е обжалвал разпореждането си пред териториалното отделение на Национален осигурителен институт.

 

ВЕРОЯТНО ОБЯСНЕНИЕ

Общото сред трите години 2017-2019 е, че през това време действаше друго предписание за осъвременяване на пенсиите. През този интервал пенсиите не се осъвременяваха по реда на член 100 - швейцарското предписание, а по други разпореждания на закона, припомнят от Национален осигурителен институт в информация за преизчисляванията в този интервал.

Първоначално задачата беше да се усилва последователно тежестта на всяка година застрахователен стаж във формулата за пресмятане на пенсията. Затова за 2017 и 2018 година швейцарското предписание бе прилагано към този %, а не към размера на пенсията. Така на процедура за тези три години е правено преизчисление, сходно на настоящето, само че с по-малък % от настоящия (1,35). За 2017 година тежестта на една година застрахователен стаж е избрана на 1,126. За 2018 е 1,169.

За 2019 година още веднъж не се ползва член 100, само че има различен механизъм на нарастване. Пенсиите се усилват от 1 юли 2019 година с 5,7%. Освен това обаче отново има смяна в коефициента за всяка година стаж - на 1,2. От двете нараствания се ползва по-голямото. Това евентуално е повода 2019 година също да не попадне в настоящето преизчисление.

 

ТЪЛКУВАНЕ ИЛИ ДОПИСВАНЕ

Липсващите години към този момент притеглят много мнения от пенсионери, които са разгледали деликатно разпорежданията си. " Няма никаква юридическа, икономическа, аритметическа и житейска логичност да ми споделят: Преизчисляваме ти пенсията по данните за 2016 година от 660 лева на 810 лева, само че за 2017 година не я индексираме, тъй като към този момент сме я преизчислили на 675 лева ", написа пенсионер до " Сега ".

" Недоглеждане ли е, или съзнателно деяние, само че много хора са ощетени и разочаровани от старта на смяната в обществената политика. На 7.01 очаквайте стихия от недоволни и разочаровани пенсионери ", написа по същия мотив различен пенсионер във форума на страницата на " Сега " във " Facebook ".

" Защо актуализацията на 01.07.2019, която е 5.7%, не е включена в това преизчисление ", пита и друго възрастно семейство.

 

УВЕЛИЧЕНИЕ И НАМАЛЕНИЕ - ТРИ СЛУЧАЯ

В. " Сега " прегледа три същински случая на преизчислени пенсии от ниския, междинния и малко по-високия диапазон. И при трите нарастването не доближава 12,5%.

В образеца, посочен нагоре, пенсията на индивида е увеличена от 830,76 на 907,65 лева Това са 76,89 лева или 9,25% нарастване. Като вземем поради и добавките, разликата става прекомерно дребна - от 950,76 лева на 967,65 лева

Пример към междинния размер: пенсия от 508,04 лева става 555 лева Увеличението е с 46,96 лева, т.е. 9,24%. Какво обаче се получава, като сложим добавките? През декември този пенсионер е получил 628,04 лева, а в този момент ще вземе по-малко - 615 лева

Трети образец - пенсионер, който получава към минималната пенсия, обществена пенсия за неработоспособност (т.нар. четвъртинки) и вдовишка добавка. Реалният размер на неговата пенсия към 1 юли 2021 година е 305,91 лева С преизчислението би следвало да стане 328,23 лева - 7,3% нарастване. Минималната пенсия обаче към този момент е 370 лева, тъй че този пенсионер получава непосредствено тази сума. Четвъртинката остава 28,25 лева, а вдовишката добавка се усилва от 88,56 на 105,54 лева Така общата сума се усилва от 482,55 на 536,01 лева С други думи - нарастването е 53,46 лева, или към 11%. Като сложим добавките, пенсионерът е получил през декември 602,55 лева, а в този момент ще получи 596,01 лева

--------------

Вестник " Сега " е подготвен да разгласява и други сигнали за проблеми с преизчислението. Пишете ни на

--------------

ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО НА ГЕРБ

Горните образци демонстрират действителните измерения на нелепостите, осъществени в пенсионната система от ГЕРБ. През август 2020 година Бойко Борисов еднолично разпореди раздаването на 50 лева към всяка пенсия, без значение дали е на тавана или на минимума. Когато служебното държавно управление приготви първото заслужено и обективно нарастване на пенсиите - през тежестта на всяка година застрахователен стаж, Движение за права и свободи и ГЕРБ саботираха това предложение, като с гласовете на Българска социалистическа партия постановиха следващо разпределяне на пари на калпак за изборите. Този път добавките към този момент стигнаха 120 лева на човек месечно и оттук насетне няма обективна стъпка за осъвременяване на пенсиите, която да не бледнее пред тази сума. Тя потопи и резултата на преизчислението, заради което бе сменена за първата половина на тази година с нова добавка, този път от 60 лева По всичко е видно, че това също няма да е задоволително, с цел да не породи неодобрение против сегашните ръководещи.

Всичко за новите пенсии:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР