Burning Man - един от най-известните и ексцентрични фестивали в

...
Burning Man - един от най-известните и ексцентрични фестивали в
Коментари Харесай

Над 70 000 души бедстват на култовия фестивал Burning Man след порой в пустинята

Burning Man - един от най-известните и ексцентрични фестивали в Америка - се трансформира в капан за десетки хиляди почитатели в пустинята Блек Рок в Невада.

Всяко лято почитателите му се събират " посред нищото ", с цел да се слеят в различна артистична общественост в продължение на десетина дни.

Burning Man е и един от обичаните фестивали на някои от водачите в софтуерната промишленост поради изобретателния заряд: измежду известените му посетители са хора като Илон Мъск и Марк Зукърбърг, Джеф Безос, създателите на Гугъл, Алексис Оханиян от Reddit (съпруг на Серина Уилямс) и доста други.



Тази година " бърнър " -ите, както се назовават участниците във фестивала, бяха подложени на ненадейно тестване. Само за 24 часа над пустошта се изсипва невъобразим проливен дъжд, количеството дъжд се прави оценка на размер като за 2-3 месеца.

Водата трансформира сухата почва в гъста тиня с дълбочина до глезените, през която човек мъчно би могъл да върви. Пътищата в региона на Burning Man са затворени, някои от посетителите въпреки всичко съумяват да изоставен с колите си, други закъсват в калта.

Организаторите приканват всички да останат по местата си и да не се пробват да карат, до момента в който времето не се стабилизира, а теренът да изсъхне.

Комикът Крис Рок е измежду малцината, които са съумели да се изтеглят. Заедно с DJ Diplо артистът е минал към 10 километра през калта, преди да бъде качен на пикап от обожател.

Рок споделя, че мобилните тоалетни на фестивала са били запушени след наводнението. Хората се оплакват и от ограничавания достъп до интернет и телефонна мрежа, до момента в който се пробват да трансформират резервациите си за самолетни билети за прибиране.

BURNING MAN: Local authorities have declared the event a disaster. With 5,000 VCs and 65,000 registered Democrats trapped in Black Rock City, Biden is under pressure to declare the event a national disaster.

— @amuse (@amuse)
Бившият основен държавен юрист от времето на Барак Обама Нийл Катял също споделя, че е завършил първото си посещаване на Burning Man с " необикновено непосилен 10-километров преход измежду нощ през тежка и хлъзгава тиня ".

Въпреки трагичните описания на обстановката - уредниците на събитието настояват, че бедствието не е пречупило духа на общността им.

" Дошли сме тук със съзнанието, че това е място, в което би трябвало да си носим всичко, с цел да оцелеем. Поради това всички сме добре готови за сходно събитие ", споделят те.



Някои от посетителите на Burning Man също резервират положително отношение с вярата, че времето ще се оправи скоро.

Един от основополагащите правила на фестивала е " радикалната автономия " - всеки участник е стимулиран да " открива, употребява и разчита на вътрешните си запаси ", до момента в който взе участие интензивно в общността.

Историята на Burning Man стартира през 1986 година, когато двамата му създатели Лари Харви и Джери Джеймс възпламеняват скултпура с формата на човек в Сан Франциско. През 90-те фестивалът добива огромна известност и се реалокира в пустинята Блек Рок. Всяка година десетки хиляди души пътуват от всевъзможни места, с цел да рекарат времето си в самобитна " химера " на самоизразяване и отказване на корпоративния свят.

Вместо да употребяват пари, хората на фестивала разменят или дават на заем разнообразни артикули съгласно това от какво имат потребност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР