Бурни протести в най-големия град на Турция Истанбул предизвика присъдата

...
Бурни протести в най-големия град на Турция Истанбул предизвика присъдата
Коментари Харесай

У нас нито един успех не остава ненаказан. Турция осъди опозиционния кмет на Истанбул

Бурни митинги в най-големия град на Турция Истанбул провокира присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу в сряда. Турски съд осъди Имамоглу на две години и седем месеца затвор и му наложи политическа възбрана поради засегнатост на публични лица, заяви Ройтерс. Решението предстои на обжалване.

Екрем Имамоглу е известен конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган и представител на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) в Турция. През 2019 година той на Истанбул, с което беше комплициран завършек на 15-годишното ръководство на партията на Ердоган в този знаков за Турция град. Имамоглу е считан и за мощен евентуален противник на президента Ердоган на изборите през 2023 година

Кметът беше изправен пред съда поради свое изявление от 2019 година, в което назовава " простаци " тези, които са анулирали локалните избори в Истанбул по това време. Наложената му присъда е за засегнатост към членовете на Върховния изборен съвет на Турция.

Кметът отхвърли да е обиждал високопоставени публични представители. След произнесената присъда Имамоглу сподели, че забележката му е била отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за потребление на същия език против него.

Решението на съда провокира рецензии в страната и чужбина.
" Наказание за моя триумф "
В четвъртък Екрем Имамоглу разяснява, че присъдата му е " политическа и противозаконна " и я назова " знак за актуалните условия в страната ". Той я дефинира като наказване за триумфа му на кметските избори.

" Понякога у нас нито един триумф не остава ненаказан ", сподели Имамоглу. " Смятам, че това безсмислено и нелегално наказване, което ми е наложено, е премията за моя триумф ".

Присъдата провокира митинги в града. Хиляди хора се събраха пред постройката на кметството, с цел да изразят недоволството си. Лидерите на шестте опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, проведоха протест в поддръжка на Имамоглу.

Решението провокира реакции освен измежду опозицията, само че и измежду хора от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).
 Имамоглу приказва пред подкрепящите го от покрива на рейс на митинга в сряда. " Несправедлива присъда "
" Присъдата затвор хастари кандидатурата на Имамоглу. Не шестстранната маса (лидерите на опозиционния Народен алианс - б.а), а съдът се оказа този, който ще дефинира нашия вероятен конкурент на изборите ", сподели Шамил Таяр от ПСР.

" Днешното правосъдно решение е огромна неправда освен против Екрем Имамоглу, само че и против Турция. Волята на нацията е над всичко останало. Вярвам, че висшите съдилища ще поправят тази неточност ", сподели някогашният президент Абдуллах Гюл .

Присъдата на Имамоглу провокира реакции и в чужбина.

„ Това незаслужено наказване е срещу човешките права, главните свободи и върховенството на закона “, се споделя в изказване на кабинета на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Държавният департамент на Съединени американски щати е „ мощно смутен и отчаян “ от присъдата, сподели в сряда сподели Ведант Пател от Държавния департамент.

„ Тази несправедлива присъда е в несъгласие със зачитането на правата на индивида, главните свободи и върховенството на закона “, сподели той.

„ Продължаваме да сме съществено обезпокоени от продължаващите обвинявания против гражданското общество, медиите, политическите и бизнес водачи в Турция и тяхното дълготрайно авансово задържане ", добави Пател.
 Екрем Имамоглу на митинга против присъдата му в Истанбул
Имамоглу завоюва кметските избори през март 2021 година с дребна преднина пред някогашния министър председател и доближен на Ердоган Бинали Йълдъръм. След седмици на за резултатите, Висшата изборна комисия анулира изборите и насрочи повтаряне на 23 юни. Те бяха безапелационно извоювани от Имамоглу с 53,6% от гласовете против 45,4% за претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Вотът се преглежда като тест за известността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

Президентските и парламентарните избори, които би трябвало да се проведат през 2023 година в Турция, може да се окажат най-голямото политическо предизвикателство за Ердоган. Шестпартийният опозиционен съюз, образуван против него отпред с РНП на Имамоглу, към момента не е оповестил претендента си за президент. Имамоглу обаче е споменаван като вероятен противник на Ердоган и съгласно изследванията би го победил.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР