Бурна радост и тих страх от утрешния ден – президентският

...
Бурна радост и тих страх от утрешния ден – президентският
Коментари Харесай

Парашутист, популист, президент: Жаир Болсонаро е новият силен човек в Южна Америка

Бурна наслада и спокоен боязън от утрешния ден – президентският балотаж в Бразилия завърши по доста друг метод за симпатизантите на двамата претенденти за поста на държавен глава на най-мощната страна в района.

В последна сметка над 55% от бразилците избраха скока в незнайното и заложиха на крайнодесния Жаир Болсонаро.
Крайнодесен конгресмен е новият президент на Бразилия Жаир Болсонаро е някогашен капитан от армията
За социалистите – претендента Фернандо Хадад, съпартийците му и всички дали своят вот за него, остана горчилката от провалянето, което поставя завършек на серия от победи, почнала през 2003 година
Снимка: Reuters
Протестите им бяха разгонени от полицията със сълзотворен газ, до момента в който ликуващите последователи на Болсонаро козируваха пред камерите и размахваха картонени автомати.

Резултатите от вчерашния втори тур на президентския избор обаче имат своето пояснение повече от 2 години обратно. През 2016 година Дилма Русев беше свалена след процедура по импийчмънт на фона на корупционни кавги и тежки стопански земетресения.
Бразилският президент оцеля след обвиняванията в корупция... към този момент Политическите земетресения не престават
Временно на поста се качи консерваторът Мишел Темер, който все още има унизителните 2% поддръжка след компрометиращи кавги и подозрения за подкупи. На фона на всичко това иконата на бразилската левица Лула да Силва не можеше да взе участие във вота още веднъж поради присъда за злоупотреби.

Така теренът се оказа чист за Жаир Болсонаро. Често определян за една от най-спорните фигури в южноамериканската политика (до степен да получи прозвището „ Тръмп на тропиците”), той е боен от кариерата, десантчик. Служил е по времето на военната хунта (1964 година – 1985 г.), като постоянно се е изказвал ласкаво за ръководството на страната по това време. Правил го е в качеството на депутат – реториката в поддръжка на някогашните и сегашни военни му носи депутатско място още в зората на 90-те.
Снимка: Reuters
„ Не можем да продължим флиртовете със социализма, комунизма, популизма и левичарския екстремизъм. Ще променим ориста на Бразилия”, разгласи след успеха си Болсонаро, като добави, че ще ръководи съгласно Библията и Конституцията на страната.

Светото Писание беше упоменато неслучайно. Огромна роля за триумфа на Жаир Болсонаро имат все по-популярните в Бразилия евангелистки църкви, които, както и по целия свят (и у нас), поддържат консервативни и реакционни политически планове. За да ги завоюва на своя страна, новият президент разкритикува половото обучение в учебните заведения и се разгласи против разширението на правата на хомосексуалистите.
Крайностите като световен развой: Защо „ Бразилският Тръпм ” е на път да завоюва президентските избори Жаир Болсонаро е в Народното събрание от началото на 90-те години на предишния век – считан е за хомофоб, расист и женомразец.
В същото време, Болсонаро е открит последовател на не толкоз богоугодни действия като използването на изтезания по отношение на обвинени в крайноляв екстремизъм, разрешаването на полицията да стреля по хипотетични нарушители и либерализиране на законите по метод, който да разреши на повече бразилци да купуват и употребяват огнестрелно оръжие за самоотбрана.

Често реториката му е определяна като расистка и сексистка. „ Амнести Интернешънъл” и други правозащитни организации към този момент показаха своите терзания, че обстановката с човешките права може да се утежни внезапно.

За да се хареса и на едрия бизнес и интернационалните вложители, новият държавен глава разгласи, че ще понижи бюрокрацията, ще поддържа фискална дисциплинираност и ще отстрани бюджетния недостиг. Икономиката на страната евентуално ще бъде поверена на Паоло Гедеш – икономист с обучение от Чикагския университет и капиталов брокер.
Снимка: Reuters
Очакванията за приватизация на ред основни държавни предприятия и за вложения в инфраструктура обаче се сблъскват с вижданията на някои от пенсионираните генерали, които ще влязат в държавното управление и стоят зад възхода на Жаир Болсонаро. Така занапред ще забележим какъв брой от икономическата стратегия на страната ще се осъществя.

И Китай, и Съединени американски щати поздравиха новия бразилски президент, като, съгласно разнообразни източници, екипът му е в контакти на най-високо равнище с Пекин и Вашингтон от няколко седмици. Подобни мнения се чуха и от Аржентина, Чили, Колумбия, Парагвай и Перу, където също на власт пристигна крайната десница.

Малко повече от десетилетие след огромната лява вълна в Южна Америка, в този момент континентът в огромната си част е извървял пътя до другия завършек на политическия набор. Дали това е въведения към завръщане на военните диктатури от времената на Студената война – идващите няколко месеца ще дадат отговор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР