Бургаският депутат и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев се

...
Бургаският депутат и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев се
Коментари Харесай

Туристите по морето пропищяха от банкомати с безбожна такса, но после...

Бургаският народен представител и регионален водач на ГЕРБ Димитър Бойчев се зае с проблема с банкоматите Euronet. Както стана ясно, те взимат големи комисиони от туристи в Слънчев бряг, което разрушава имиджа на страната като туристическа дестинация, написа "Флагман ".

Бойчев е отправил въпрос по реда на парламентарния надзор на финансовия министър Кирил Ананиев.

„ В една сложна за българския туризъм и стопанска система година, преди няколко дни в медиите беше оповестен сигнал на жители, обвързван със повишени такси при изтегляне от банкомати по Черноморието. В съответния образец става въпрос за сложени преместваеми обекти на АТМ в Слънчев бряг с марката „ Euronet”, които събират несъразмерно високи удръжки при изтегляне от сметка във валута.

Многократно задгранични и български жители се постанова в границите на своя престой в страната ни да употребяват услугите на посочените нагоре банкомати. Сумите, които им се удържат в границите на 10-15% от платежната услуга – притеснително огромен % “, написа Бойчев на Ананиев.

Бургаският народен представител сочи, че въпросните банкомати основават терзания на почиващите по родното Черноморие не за първа година.

„ Използването на по този начин наречените посреднически банкомати е позволено от закона и не е ново у нас. Те са ситуирани най-много в курортните комплекси и на посещавани от туристите места. Обикновено потребителите не схващат или схващат прекомерно късно, че таксата за изтегляне на пари и обменният курс, в случай че сметката е във валута, са извънредно неизгодни.

Подобни сигнали от жители, избрали българското Черноморие за своя отмора, уронват престижа на страната ни, вредят на имиджа й на сигурна и налична дестинация. Според инспекции от страна на медиите и предоставена информация от Българска народна банка и Национална агенция за приходите до тях се твърди, че всички действия и удържани такси е законно “, написа още Димитър Бойчев на финансовия министър.

На парламентарния надзор, евентуално в петък другата седмица, Кирил Ананиев ще би трябвало да отговори осведомено ли е Министерството на финансите с проблема с „ Euronet”, има ли осъществени инспекции и какво са открили те.

„ Имате ли информация какъв брой преместваеми обекта на посочената компания има ситуирани на територията на страната ни? Какво е мнението на Министерството на финансите по отношение на статута на въпросните устройства, регламентирането на дейностите им и извънредно високите им такси “, е друга част от въпросите на Димитър Бойчев.

Пред „ Флагман “ той разяснява, че въпросът прилича порочните практики на част от чейндж-бюрата преди време. Според Бойчев следва да се намерения за нормативни промени, които да не позволявават това повече да се случва.

Преди дни и от Върховната административна прокуратура оповестиха, че оферират на министъра на финансите и на шефа на Българска народна банка (Българската национална банка) да преценяват предпоставките за иницииране на промени в нормативната уредба или на други ограничения, свързани с проблема с банкоматите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР