Бургаска област е реално в бедствено положение заради мигрантския натиск

...
Бургаска област е реално в бедствено положение заради мигрантския натиск
Коментари Харесай

В ареста на Бургас вече няма места от каналджии, полицаи и прокурори не достигат, обстановката е критична

Бургаска област е действително в бедствено състояние поради мигрантския напън

Всички проверяващи служители на реда, които са на работа в Районните полицейски ръководства на територията на ОДМВР-Бургас, както и прокурорите от съответните Районни прокуратури, към този момент са на лимита на силите си поради ескалиралия през последните 3 седмици мигрантски напън. Според публични данни от Окръжната прокуратура в Бургас, все още в ареста на Бургаския затвор – с мярка за неотклонение „ задържане под стража ” за повече от 72 часа са 50 трафиканти. Само през днешния ден към Затвора са превозени петима.

От пандиза в Бургас Флагман разполага с информация, че отпреди седмица са получили предписание от Главно ръководство на местата за отнемане от независимост да разширят отделението за арестантите. Бургас разполага единствено с още едно друго място за арести – в Пето районно управление (на МВР), само че то може да поеме единствено арестувани с мярка за неотклонение до 72 часа.

„ Капацитетът на ареста в Затвора е привършен изцяло, даже и след разширението ”, сподели чиновник от управителния състав.

Задържаните дружно с трафикантите мигранти, представящи се най-вече за бежанци от Афганистан и Сирия, се разпределят към Центъра от затворен вид в Любимец. Той към този момент е претъпкан и от към месец новодомците му се настаняват във фургони. Препълнени са бежанските центрове в Бусманци и базата в Пъстрогор. С общ потенциал от 300 те са към този момент с над 420 души.

Съдбата на мигрантите, настанени в последния месец в Любимец, остава неразбираема, защото в рамките до 30 дни те би трябвало, по лично предпочитание, да се записват със статут на бежанци и да останат на наша територия – каквито са европейските нормативи. Няма обаче мярка те да бъдат задължени да сторят това, а и множеството не желаят да остават в България.

От една страна бедната ни страна би трябвало да устоя с храна и естествени битови условия възходящия брой мигранти на наша територия, а от друга – да се хвърлят бюджетни средства и за каналджиите, настанени в арестите. Това обаче е най-малкият проблем на територията на Бургаска област, защото не доближават проверяващите служители на реда в съответните Районни ръководства.



От ОДМВР-Бургас отхвърлят публична информация за положението на чиновниците им, множеството от които не са употребили почивни дни от месеци. Трудът на прокурори и служители на реда обаче се обезсмисля, защото законът разрешава на трафикантите да се спогодят, с цел да избегнат дълъг правосъден развой. Има случаи, в които напуснали преди малко ареста с условна присъда още веднъж се впускат в бизнеса с превозване на незаконни бежанци през наша територия.

„ Министерство на вътрешните работи взе задоволително ограничения, с цел да предотврати масираното навлизане през оградата на българо-турската граница, поставяйки неочаквани КПП-та от полицейски патрули – в поддръжка на граничните служители на реда. Именно посредством ефикасните дейности на същинските служители на реда, а не на граничните, броят на арестите пораства, само че дружно с това и напрежението за участниците от страна на страната в досъдебните производства. Ние сме в действителност в бедствено състояние ”, сподели чиновник на Прокуратурата.

Институциите в Бургас са на мнение, че Главна дирекция „ Гранична полиция ” разполага с проверяващи служители на реда, които все още не са заети с водене на сходни производства. В град Бургас проверяващите от ОДМВР разполагат единствено с трима преводачи и даже единствено дефицитът на този фактор е довел до тотално привършване на силите им.

Най-скандалното е, че едвам на 5 септември в РДГП-Елхово са „ насмогнали ” да разработят правила за деяние на личните си чиновници при приемане на сигнал за гонене на автомобил или на лица, неизпълнили разпоредби на контролните органи. Безхаберието в РДГП-Елхово се е оказало толкоз огромно, че даже и до момента липсва ред за обявяване от тяхна страна до другите структурни звена на Министерство на вътрешните работи в сходни рискови случаи.

Излиза, че това, което се е случило през днешния ден в Областна администрация Хасково с оповестяването на отчасти бедствено състояние поради мигрантския напън в общините Тополовград и Свиленград, е нищожно предвид на ситуацията в Бургаска област. Тази заран регионалният шеф на Хасково Минко Ангелов се оплака, че граничните служители на реда разрушили колите си по неподдържаните горски пътища, до момента в който преследвали мигрантите и изиска помощ от страната за ремонта им.

За регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова все още не е известно да е свикала управленията на репресивния уред на страната, с цел да чуе какви са действителните проблеми през последните дни.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР