Бургас. Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф избра да отбележи Международния

...
Бургас. Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф избра да отбележи Международния
Коментари Харесай

Ученици организират флашмоб в Бургас за Деня на толерантността

Бургас. Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ” избра да означи Международния ден на толерантността – 16 ноември, като трансферира самобитен мост от предишното към сегашното и бъдещето. Това оповестиха уредниците, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

" Припомняйки жестокостта и трагизма на Холокоста, „ Алеф ” подчертава на проявленията на приемливост в актуалния свят, като цели приобщаване на най-младите към съгласие, взаимно почитание и естетика като модел на държание. Към поредицата от разнообразни събития – полемики, фестивали, акции и други, които „ Алеф ” провежда всяка година и прави посланици на толерантността хора от всички възрасти, тази година се прибавя характерната роля на филмовото изкуство ", показват уредниците.

" От 16.30 часа в зала “Георги Баев ” на Културен център „ Морско казино ” при вход свободен ще бъде показан документалният филм " Варшава: разграничен град ", който по въздействащ метод интерпретира тематиката за толерантността на фона на жестоката действителност по времето на Холокоста. Лентата е предоставена на „ Алеф ” особено за тематичния ден в Бургас с помощта на Полския институт в София. Филмът е имал прожекция у нас само на фестивала Master of Art през август т.г. Продукцията на Ерик Беднарски стъпва върху към този момент съществуващи документални и игрални филми по тематиката и хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделяне, опустошения и всеобщи убийства посредством незнайни досега фрагменти и свидетелства на оживелите. Голяма част от архивните фрагменти са взети от единствения към този момент открит видеоматериал от гетото, сниман с 8-милиметрова камера през 1941 година, който не е сниман от нацистите. Режисьорът работи по кино лентата повече от десетилетие, като в това време регистрира обстоятелството, че на всички места по света се издигат нови стени на разделянето, а ксенофобията, расизмът и антисемитизмът още веднъж са във напредък. Пресъздавайки нещастието на Варшавското гето, Ерик Беднарски преподава значим урок за всеки обособен човек ", допълват от " Алеф ".

" Мост от уроците на предишното към сегашното и визията за бъдещето трансферира второто събитие, проведено от „ Алеф ” за Международния ден на толерантността. Ученици от бургаските учебни заведения ще се включат във флашмоб „ Моето обръщение за един по-добър свят ”, посредством който ще насочат своите апели за добротворство, човещина, пълноправие, любезност, великодушие.
Събитията ще се осъществят при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения ", показват от Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР