Бургас. Целта на създаването на резерват за водни кончета беше

...
Бургас. Целта на създаването на резерват за водни кончета беше
Коментари Харесай

Стоян Дамянов, сдружение „Зелена България“: Целта на създаването на резерват за водни кончета беше да даде пример колко е лесно да се възстанови естествената природна среда

Бургас. Целта на основаването на резерват за водни кончета беше да даде образец какъв брой е елементарно да се възвърне естествената естествена среда. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Стоян Дамянов, основател на резервата в село Дебелт, община Средец. По думите му основаването на водоема е почнало през 2004 г, а през днешния ден там могат да се видят и други типове животни, измежду които лисица, двойка черни щъркели, видри и скорпиони.
„ Моята концепция беше да създадем водоем, в който да няма огромни риби, а да бъде дребен и там да се развъждат жаби, тритони, попови лъжички, водни скорпиони и други типове красиви животни “, добави Дамянов. Той сподели още, че през днешния ден там могат да се срещнат и доста представители на локалната флора – топола, явор, върба, явен, орех и други. Стоян Дамянов добави, че поддръжката на мястото се прави от проведени бригади от доброволци, които спомагат за положителният тип на водоема и площта към него.
„ Тази година сме подготвили самодейността „ фотолов “, който ще има за цел да се дефинира точният брой на типовете водни кончета “, уточни още Дамянов. По думите му типовете водни кончета допреди няколко години са наброявали 18 от общо 27 срещани в България.
Мария ГЕОРГИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР