Бургас ще се присъедини към Националната кампания, посветена на Европейския

...
Бургас ще се присъедини към Националната кампания, посветена на Европейския
Коментари Харесай

Сградата на бургаската община светва в зелено в Европейския ден на донорството

Бургас ще се причисли към Националната акция, отдадена на Европейския ден на донорството – 9 октомври . Тя се провежда от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, взаимно с пациентски организации, лечебни заведения и Община Бургас. 

С две събития Бургас ще означи Европейския ден на донорството. На 6 октомври от 18 часа в Дома на културата НХК ще се състои прожекцията на кино лентата „ Живот за живота “ на режисьора Стефан Командарев при вход свободен, а на 9 октомври от 20 часа ще бъде осветена в зелено постройката на УМБАЛ Бургас.

1010 души в България чакат в листата за трансплантация на орган. Извършените до момента в страната трансплантации са 43 , а всички донорски обстановки са едвам 10 – 31 трансплантации на бъбрек, 2 на сърце и 10 на черен дроб. Остават, обаче, близо 900 индивида, които чакат за бъбрек, 44 чакат сърце, 41 – черен дроб, 22 – бял дроб, 9 – панкреас и 1 – тънки вътрешности. Затова и тази година мотото на акцията е „ Просто кажи ДА “.

„ През 2001 година за първи път се заприказва за кондициониране на донор, а през 2002 година се организираха първите донорски обстановки . Пионерите в Бургас бяха доктор Матев, доктор Шерденов, доктор Геренов. Сега интензивно в процеса вземат участие доктор Григоров и доктор Люцканова “, информира областният координатор в Бургас доктор Здравка Инджова.

От 2014 година досега в УМБАЛ Бургас са се случили общо 18 донорски обстановки, от които осъществени са 12.

„ Те дадоха късмет за живот на 34 пациенти. Това е екипна работа на лекари от разнообразни специалности, като рентгенолози, невролози, неврохирурзи и най-много реаниматори. Искам да подчертая, че Българската православна черква също ни оказва помощ в този сложен развой “, показа регионален координатор в УМБАЛ Бургас доктор Здравка Инджова.

Целта на националната акция, отдадена на донорството, е да се отдаде респект на донорите и да се изрази признателност към околните, които са откликнали към тази хуманна идея.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР