Бургас. Материалната база на над 140 професионални гимназии в цялата

...
Бургас. Материалната база на над 140 професионални гимназии в цялата
Коментари Харесай

Над 140 професионални гимназии в страната ще бъдат модернизирани по ОП „Региони в растеж“, стана ясно по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Бургас. Материалната база на над 140 професионални гимназии в цялата страна ще бъде осъвременена със средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Проектите за ремонт и възобновяване на просветителна инфраструктура по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 за област Бургас са на стойност 16 594 380 лева Това стана ясно по време на Граждански разговор на тематика обучение, който се организира в Бургас, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Над 250 представители на висши образователни заведения, учебни заведения, детски градини и други институции взеха присъединяване във форума в експозиционен център „ Флора “. Той бе част от Платформата за цивилен разговор " Европа в нашия дом ". На срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, националният представител Ася Пеева, член на Комисията по обучение и просвета в 44-тото Народно заседание, депутатите от ГЕРБ-Бургас, евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов. Събитието почете кметът на община Бургас Димитър Николов, началникът на Регионалното ръководство на образованието Виолета Илиева, зам.областните шефове Севдалина Турманова и Владо Крумов.
„ Днес чертаем посоките на работа. Изправени сме и пред предизвикването за цифровизация на актуалното общество, което стартира още от учебните заведения. Благодарение на кмета Николов, на неговия екип и на учителския потенциал, Бургас може да се гордее, че е отличник във връзка с новаторските учебни заведения в страната “, разяснява Ася Пеева, която бе и модератор на събитието.
Кметът Димитър Николов акцентира, че през последните години община Бургас се пробва трайно да слага в центъра на своите стратегии образованието. „ За идващия програмен интервал би трябвало да се отделят доста повече средства в бранш обучение. Ако България желае да бъде конкурентна и да задържа младите, да бъде страна с вероятност – то шансът ни е да влагаме в обучение ”, съобщи той.
Народният представител Ивелина Василева показа, че в Бургас е първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. „ Най-малкият математик със златен орден от интернационална олимпиада е бургазлия. Градът получи и преди броени дни наградата „ Град на знанието “. През 2019 година за първи път междинната брутна учителска работна заплата изпреварва междинната за страната. Наскоро организирах и ползотворна среща с министър Вълчев посока на концепцията ми за по-широко нахлуване на екологичното образование и образование на децата от най-ранна възраст. В Бургас са въведени положителни практики в тази посока “, съобщи Василева.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов разяснява, че благодарение на Европейската взаимност България се трансформира с забележими резултати в другите сфери. „ Образованието претърпя огромна смяна освен на думи, а и на каузи. Посещавам непрестанно учебни заведения с всички нужни условия за качествено обучение. Важно е да се мисли в вероятност, тъй като резултатите в този бранш се виждат след време “, съобщи Адемов.
Министър Вълчев заключи, че учителите са най-важният фактор, като плануваното двойно нарастване на възнагражденията им в края на мандата на държавното управление, по отношение на равнищата от началото му, са доказателство за това. „ Бургас е образец за цялата страна във връзка с новаторски и ефикасни политики в областта на образованието. В бъдеще учениците ще би трябвало да бъдат освен цифрови ползватели, само че и да умеят да основават и да работят с машини с изкуствен интелект. Тази година ще финансираме закупуване на права за електронни дневници от всички учебни заведения. Изискването ни ще е да са с модул за сигнализация на родителите при отсъствия на детето “, сподели просветният министър.
В рамките на полемиката присъстващите показаха удовлетворение от провежданите политики на МОН, забележими и в област Бургас. Поставен бе въпросът за идната акредитация на Факултета по медицина към университет " Проф.д-р Асен Златаров ", потреблението на облачни системи, стратегии за продан на нововъведения и др, водещата роля на детските градини и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР