Бургас. Коледните пости символизират глада на човека за Бог. Това

...
Бургас. Коледните пости символизират глада на човека за Бог. Това
Коментари Харесай

Отец Стилиян, храм „Св. Никола“ – Черноморец: По-важната част от поста е духовната – да се въздържаме от всичко онова, което принизява човешката душа

Бургас. Коледните пости символизират глада на индивида за Бог. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас отец Стилиян от храма „ Свети Никола “ в град Черноморец. „ Те символизират нашата отпадналост, когато желаеме да се оправим с греховете си в този свят. Трудно можем сами да се оправим с тях, в случай че нямаме помощ от Бог. Затова се дава обет пред Бога в интервала преди Рождество Христово, с цел да се пречисти човек и да посрещне празника квалифициран, с едно възприятие на задоволеност за това, че е съумял да влезе в новата година рафиниран, с нова душа и сърце и да поеме по пътя, който Бог е начертал “, сподели още отец Стилиян.
Според него постите са независим акт. „ Въпреки че се афишира за всички християни, той би трябвало да се изживее независимо, т.е. пътят да се извърви независимо “, добави още той. По думите му не всеки може да пости. „ Определението за пост е самоограничение от избрани храни и възбудителни питиета. По-важната част от поста е духовната, т.е. да се опитаме в този интервал да се въздържим от неприятни мисли, усеща, злословия, интриги, от всичко това, което принизява човешката душа “, сподели отец Стилиян. По думите му постът е съпроводен с изповед на християнина пред духовник, който му дава спомагателни инструкции какво би трябвало да прави, с цел да може да извърши този нравствен героизъм. Бременни дами, хора, изпълняващи тежък физически труд, заболели не постят. „ За тях постът е самоограничение в духовната сфера “, добави отец Стилиян. По думите му пост е черковнославянски термин, който значи освен самоограничение, само че и пазач, боец.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР