Бургас. Като държава трябва със всички средства на политиката, с

...
Бургас. Като държава трябва със всички средства на политиката, с
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Като държава трябва със всички средства на политиката, с които разполагаме, да накараме родителите да осигурят правото на образование на децата си

Бургас. Като страна би трябвало със всички средства на политиката, с които разполагаме, да накараме родителите да обезпечат правото на обучение на децата си. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на цивилен разговор на тематика „ Европа в нашия дом “ в Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . „ Факт е, обаче, че има родители, които не демонстрират тази отговорност, не обезпечават правото на обучение на децата си – тогава би трябвало да ги принудим. Механизмът, който създадохме, за взаимна работа на институциите, екипите, които работят – над 10 000 души на терен, подхождат с методите на убеждението “, уточни министър Вълчев. Той означи, че учителите всекидневно вършат старания да включат децата в просветителната система, като приказват и с родителите, само че съгласно него това не е задоволително.
„ Факт е, че ние нямаме задоволително ограничения за насила, изключително за родителите. Единствените две ограничения са санкциите, които постановат общините, които постоянно са несъбираеми, както и прекъсването на общественото подкрепяне и фамилните помощи. Тук би трябвало да създадем едно конкретизиране – това, което е препоръчано от народните представители, не е прекъсване на помощта, а е по-скоро трансформиране. Помощта се дава на учебното заведение, което следва да поддържа съответното дете – посредством закупуването на артикули и услуги, които са нужни за неговото образование “, добави министър Вълчев. По думите му в просветителната система има доста принадлежности за поддръжка – финансиране на хранене, учебници, превоз и други. „ Училището би трябвало да направи всичко належащо да поддържа децата. Учителите го вършат. Когато има потвърдено безотговорни родители, които стопират детето си от това да посещава учебно заведение, тогава страната посредством просветителните институции би трябвало да се намеси и да ги замести. Много постоянно това са родители, които преди време рано са отпаднали от просветителната система “, сподели още министър Вълчев.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР