Бургас. Бивша солничарска барака на Атанасовско езеро е превърната в

...
Бургас. Бивша солничарска барака на Атанасовско езеро е превърната в
Коментари Харесай

Бургас: Бивша солничарска барака на Атанасовско езеро е превърната в атрактивна изложбена площ

Бургас. Бивша солничарска колиба на Атанасовско езеро е превърната в атрактивна изложбена повърхност, оповестяват от Община Бургас. Ново пространство на Атанасовско езеро бе намерено публично по време на Фестивала на солта в събота 12 август. То ще е отворено всеки ден от 9:30 до 19:30 часа и ще работи до 10 септември, след което до идващия деен сезон ще отваря единствено за проведени групи. Достъпът до него е откъм велоалеята до новото кафе „ White house “ и администрацията на Черноморски солници АД.
Една някогашна солничарска колиба е превърната в атрактивна изложбена повърхност и приютява както експозицията „ симБиотично “, по този начин и солничарски ъгъл, богата Морска библиотека и свежа зона за релакс и четене навън.
Откриването на пространството беше едно от основните събития на петия Фестивал на солта и публични посетители бяха Мария Николова – изпълнителен шеф и Николай Пиронков – притежател на „ Черноморски солници “ АД, Руска Бояджиева – зам. кмет по екология и евроинтеграция, Община Бургас, Румяна Иванова – изпълнителен шеф на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Детелина Иванова – началник-отдел „ Биологично многообразие, предпазени територии и предпазени зони “, Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас.
Авторите на новото пространство – Диана Павлова от БФБ и арх. Мариана Сърбова споделиха своята мотивация и ентусиазъм за основаване на новото „ симБиотично “ място и благодариха на всички, които им помогнаха за доста къс интервал и с доста старание да основат толкоз изчистено, друго и прелестно пространство.
В „ симБиотично “ ви чака едноименната интерактивна галерия въодушевена и отдадена на Атанасовско езеро, която показва по необикновен и артистичен метод приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води.
На тази галерия няма да видите нормалните красиви снимки или табла със комплицирани и дълги текстове и пояснения. Напротив, посредством занимателни илюстрации ще научите историята на езерото и по какъв начин се е променяло през вековете, по какъв начин индивидът е моделирал природата за своите потребности, по какъв начин се получава солта в басейните, кой живее и цари в Атанасовско езеро, разнообразни любопитни и неподозирани обстоятелства. Малки и огромни могат да се забавляват с птичия копир, да строят валове, насипи и бохори и да сглобят пъзелите с главните закани за птиците. Щъркелът Густав ще ви опише за своето странствуване до Африка по време на есенната миграция. Артистичният план се радва на голям интерес в 13-те града и места, които е посетил до момента и към този момент е забелязан от над 30 000 индивида.
Освен изложбата, за която има информация на британски и съветски език, в новото пространство има ъгъл с най-ползваните солничарски принадлежности, историята на солодобива и смисъла на солта. Тук може да намерите сол и сувенири, богата морска библиотека, хамаци и място за отмора и четене, както и стоянка за колела. Входът е свободен.
Пространството „ симБиотично “ е основано в границите на план „ Солта на живота “, LIFE+.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР