Бунтовниците хути в Йемен не са поставяли нови искания в

...
Бунтовниците хути в Йемен не са поставяли нови искания в
Коментари Харесай

Иран отрича участие в отвличането на кораба в Червено море

Бунтовниците хути в Йемен не са поставяли нови претенции в подмяна на освобождението на отвлечения през вчерашния ден транспортен съд. Системата за автоматизирана идентификация на похитения морски съд с двама българи на борда e изключена. Това удостоверяват данните за сателитно следене на уеб страницата " MarrineTraffic ". Иран отхвърли да е забъркан в отвличането на кораба, чиято компания оператор е японска. От държавното управление в Токио оповестиха, че търсят пряк контакт с бунтовниците хути.

Хутите са употребявали хеликоптер за отвличането на кораба " Галакси лидър ", заяви американската телевизия Ен Би Си, базирайки се на трима публични източници от Съединените щати. Около 1 часа следобяд през вчерашния ден хеликоптер се появява над плавателния съд и няколко бунтовници са слезли на палубата, описват източниците на американските медии. От японската компания оператор разясняват, че той е пътувал без товар от Турция към Индия, където е трябвало да натовари коли. Япония прикани отвлечените да бъдат освободени.

" В момента министерства и организации, в това число Министерството на превоза и Външно министерство, събират информация и работят със съответните страни за предварителното освобождение на кораба и неговия екипаж ", сподели Хирокацу Мацуно, основен секретар на държавното управление на Япония.

" Галакси лидър " е благосъстоятелност на английска компания, която отчасти е притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар. През 2021 година негов транспортен съд беше атакуван от иранци. За Асошейтед прес израелският предприемач съобщи, че е " наясно с случая, само че не може да разяснява, защото чака детайлности ". Още през вчерашния ден от офиса на израелския министър председател Нетаняху оповестиха отвличането на кораба за " ирански терористичен акт ". От Техеран отхвърлят.

" Групировките на съпротивата в района съставляват личните си страни и вземат решение, проверяват и работят въз основа на техните ползи. Обвиненията против Иран са безсмислени и целят да отклонят вниманието от тежката обстановка, в която се намира ционисткият режим ", съобщи Насер Канаани - представител на Министерството на външните работи на Иран.

Но позиция на Хамас след отвличането подсказва координирани дейности на групировките - съперници на Израел.

" Приветстваме хутите и също по този начин съпротивата в Ливан, Ирак и всички нейни представители в столиците на свободния ислямски свят ", сподели Осама Хамдан - представител на Хамас.

От седмици хутите в Йемен обстрелват Израел с ракети и дронове, които бяха прихванати от израелската противовъздушна система. Отвличането на " Галакси лидър " е сериозна ескалация в техните дейности. За първи път те се включват в непозната война. Според арабиста Владимир Чуков се укрепва втори фронт против Израел и се уголемяват мащабите на войната в Газа.

" Очевидно, че има нов подтекст - това е желанието, все по-голяма интервенция от страна на Иран да играе посредством проксита. Иран сега не може да се намеси непосредствено, заради простата причина, че през лятото на тази година те подписаха или по-точно - публично не подписаха, договорка със Съединените щати, чрез, която им бяха преведени 6 милиарда замразени ирански активи от южнокорейски банки и те се ангажираха да не атакуват съдове на Съединени американски щати и задгранични ", разяснява Владимир Чуков - арабист.

Движението на хутите, известно още като " Ансар Аллах ", е основано през 90-те години. През 2004 година то стартира протест против йеменските управляващи. Сега хутите управляват по-голямата част от северен Йемен, както и столицата Сана. С отвличането на кораба Червено море се обрисува като евентуална зона за ескалация. Стратегически е протокът Баб Ал Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море. Ежедневно оттова минават милиони барели нефт - съгласно някои оценки към 9% от общия размер на морската търговия с черно злато.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР