Петима души са задържани при опита за похищение в Аденския

...
Петима души са задържани при опита за похищение в Аденския
Коментари Харесай

Петима са задържани при опита за похищение на кораба Сентръл парк

Петима души са арестувани при опита за отвличане в Аденския залив на кораба " Сентръл парк ", на борда на който има двама българи.

От Американското централно командване оповестиха, че сега корабът и моряците са отвън заплаха. Екипажът на танкера е бил избавен от американския ескадрен миноносец " Мейсън ".

Военна акция в морето на 35 благи южно от крайбрежията на Йемен слагай завършек на опит за отвличане на танкера Сентръл парк. Зов за помощ от екипажа на нападнатия транспортен съд активизира съдружните сили за битка с пиратството в Адендския залив.

" Съюзнически кораби от групата за битка с пиратството, подкрепяни от самолети, дадоха отговор на сигнал за помощ, изпратен от " Сентръл парк " - търговски транспортен съд, който беше нападнат от незнайни нападатели. Впоследствие пет въоръжени лица слязоха от кораба и се пробваха да избягат с дребна лодка. Миноносъцът " Мейсън " преследва нападателите, което докара до залавянето им ", обявиха от Централното командване на Съединени американски щати.

Къде се намират в този момент нападателите не е ясно. Не е ясно и кой спри зад офанзивата. Нападението е осъществено в регион, който на доктрина е под контрола на интернационално приетото държавно управление в Йемен. Официалните йеменски управляващи упрекнаха хутите за офанзивата. Засега обаче хутите мълчат. Но точно от следените от тях територии, два часа след среднощ, против танкера и американския боен транспортен съд Мейсън са били изстреляни две балистични ракети.

" Ракетите паднаха в Аденския залив на към 10 морски благи от корабите. По време на този случай няма нанесени вреди и докладвани повреди на двата кораба ", допълват от Централното командване на Съединени американски щати.

Сентръл парк транспортира фосфорна киселина, която се употребява най-вече за торене. На борда му има 22-ма души, капитанът е турски жител. Освен българи, в екипажа има моряци от Русия, Виетнам, Грузия, Филипините и Индия.

" Искаме да благодарим на съдружните сили, които бързо реагираха, опазиха активите в района и се придържаха към интернационалното морско право ", добави " Зодиак Маритайм ".

От основаната в Лондон компания-оператор на Сентръл парк към този момент са сбити. Фирмата е благосъстоятелност на израелския милиардер Еял Офер. Не за първи път негов транспортен съд е похищаван. През 2021 година двама души починаха на борда на петролен танкер на Офер, откакто корабът беше нападнат с дрон с експлозиви.

Преди 14 години сомалийски пирати отвлякоха транспортен съд от флотилията на Офер. На борда на " Сейнт Джеймс парк " имаше 5-ма български моряци. След четири месеца в плен, корабът беше освободен след заплащането на откуп.

След похищението от хутите на автовоза " Галакси Лийдър " с двама българи на борда, това е втория опит за похищение на транспортен съд в района.

Българска национална телевизия: Имате ли данни какъв брой български моряци са в заплаха в Червено море?

" Доколкото знам двама български моряци на кораба, това ми е информацията, която имам досега ", сподели още транспортният министър Георги Гвоздейков.

От Централното командване на Съединените щати увериха, че ще продължат да работят със съдружниците си, с цел да подсигуряват сигурността на морските пътища в района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР