Бунтът на Евгений Пригожин започна почти на шега - с

...
Бунтът на Евгений Пригожин започна почти на шега - с
Коментари Харесай

ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА : Русия на глинени крака

Бунтът на Евгений Пригожин стартира съвсем на смешка - с изтърканите вече закани по адрес на военния министър Сергей Шойгу и военачалник Валерий Герасимов.

В навечерието на 24 юни към този момент никой не се смееше. Шефът на " Вагнер " непосредствено упрекна враговете си, че са атакували подло " музиканти " в тила и пое на " поход за справедливостта "... към Москва.

За по-малко от 12 часа войските му бяха завладяли повече регионални административни центрове, в сравнение с съветската войска в Украйна за близо година и половина. Руските войски и правоохранителни органи в Ростов на Дон и Воронеж съвсем не оказаха опозиция.

Още по-шокираща бе реакцията на окупираните руснаци - те продължиха деня си постарому. Нов феодал, все същите отговорности и битовизми.

Russian street cleaner making sure that the streets in front of the new Wagner Group headquarters in Rostov are nice and clean.
— Visegrád 24 (@visegrad24)

Без изключително да се напъват, тук-таме с обстрелване на самолети и хеликоптери, здрави момчета със стабилен стаж из съветските колонии се разходиха до 200 км от столицата на така наречен втората най-силна армия в света.

На 24 юни обаче тя бе втората най-силна войска в Русия.

Колос на глинени крайници. Това е днешната Русия. 
Патриот - изменник - родолюбец
Патриот - изменник - родолюбец. За 24 часа.

Този процес трябва да бъде признат от науката като Цикъл на Пригожин.

Преди началото на " гражданската война " шефът на " Вагнер " бе извънредно известен пълководец, с потвърдени (поне за обработената съветска аудитория) триумфи на фронта в Украйна, който се ползваше с благоговението на авторитетни политици и генерали.

С нахлуването в Русия той мина към " тъмната страна ". Пригожин бе жигосан като " подъл " интересчия, решен да умъртви съветската страна в преследването на алчните си политически упоритости.

В 20:25 часа българско време Дарт Вейдър преоткри своя вътрешен Анакин Скайуокър и се върна на правия път - към Украйна. Мълчалите през целия ден съветски пропандисти плеснаха, па се прегърнаха. И с песни хвръкнаха да възхваляват спасяването на Русия... от себе си.
Докато Русия се тресе, Украйна напредва
Все още не е ясно за какво Пригожин реши да спре протеста току пред Москва. Дали фактически Александър Лукашенко е популярен посланик? Нима шефът на " Вагнер " е осъзнал, че Москва е прекомерно костелив орех и е бил заставен да сведе глава пред президента? Или пък е съумял под някаква форма да реализира задачите на " похода " (които занапред биха изяснили)?

Ще би трябвало да изчакаме, с цел да намерим отговорите на тези въпроси. Но в границите на еднодневния протест украинците съумяха да напреднат в голям брой посоки. 

Западният бряг на канала Северски Донец – Донбас е изцяло " прочистен " от руснаци и по този начин в най-скоро време бранителите ще могат да се концентрират върху освобождаването на Бахмут. 

Ukraine`s counter-offensive around Bakhmut is progressing.

The 3rd Assault Brigade completely cleared the Russian fascist invaders from the west bank of the Siverskyi Donets-Donbas canal.
— Michael MacKay (@mhmck)

Крим към момента е надалеч. Зеленски призна, че контраофанзивата протича по-бавно от предстоящото. Но непостижимата лекост на Путиновия режим сигурно окрилява украинските бойци. И им вдъхва вяра, че напълно скоро ще извоюват нов Ден на успеха.
Загубеняци на седмицата
Традиционно в края на " ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА " раздаваме три медала на най-прославилите се " рашисти " през миналите седем дни.

" Гражданската война " обаче постанова да се организира изключително друг формат по награждаване - " Загубеняци на седмицата ". И " загубеняците " могат да бъдат единствено двама - Владимир Путин и Евгений Пригожин. 

В изказванията си на 24 юни лидерите засенчиха всички заболели монолози на Владимир Соловьов, Маргарита Симонян или Дмитрий Медведев.

На сутринта Путин дефинира досегашния си другар за " изменник ", готов да върне Русия в мрачните дни на Гражданската война от 1917 до 1921 година 12 часа по-късно " виртуално " се здрависа с узурпатора и го изпрати незасегнат в Беларус. Държавният глава загуби своята аура на цялост и не бихме могли да изключим вероятността концепцията за прелом да се задържа по-често в главите на неколцина от най-близките довереници. 

Пригожин в началото увери, че " никой няма да се съобщи на настояванията на президента " и го упрекна, че " застава на страната на мръсници ". Накрая подписа договорка с Кремъл и разреши на Русия да убие рожбата му - " Вагнер ". Множество от най-влиятелните " музиканти " към този момент го ненавиждат. Бизнесменът бе на крачка от величието, а в обозримото бъдеще ще би трябвало да дели маса с Лукашенко. От това по-голям призрачен сън - здраве му кажи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР