Бумът на електромобилите превръща рециклирането в гореща индустрия, която ще

...
Бумът на електромобилите превръща рециклирането в гореща индустрия, която ще
Коментари Харесай

Старите батерии все пак ще влязат в употреба: в е-колите


Бумът на електрическите автомобили трансформира преработването в гореща промишленост, която ще въздейства на пазара (снимка: CC0 Public Domain)

Обширни пространства, огромни пакети с размери на пералня или матрак, шетащи хора и електрокари – фабрики за преработване на акумулатори никнат около от ден на ден от огромните градове по света.

В огромните пакети, насъбрани из тези складови пространства, има какво ли не – безжични клавиатури, играчки, батерии. Материалите в тези изхвърлени продукти са скъпи – това са съставки, които могат да бъдат от решаващо значение за посрещането на избухливо възходящото търсене на електрически транспортни средства.

Възприемането на електрическите автомобили се радва на добър интерес по целия свят, което води до възходящо търсене на металите, нужни за техните акумулатори. Особено мечтани са някои от тях – литий, никел и кобалт. Очаква се окончателните числа за продажбите на коли по света да покажат, че електрическите автомобили заемат 13% от всички нови транспортни средства, озовали се на пътя през 2022 година Това число би трябвало да нарасне до към 30% до 2030 година

Захранването на всички тези коли с акумулатори ще изисква доста повече метали, в сравнение с са налични сега. Ще са нужни доста нови сондажи и доста нови мини, с цел да се обезпечи задоволително материал единствено за кобалт, литий и никел, употребявани в батериите. Производството на литий ще би трябвало да нарасне 20 пъти, с цел да отговори на търсенето на електрически автомобили до 2050 година

Рециклирането трансформира промишлеността

Рециклирането може да съставлява главен нов източник на тези по този начин нужни първични материали. В световен мащаб през 2021 година е имало над 600 000 тона рециклируеми литиево-йонни акумулатори. Този размер се чака да надвиши 1,6 милиона тона до 2030 година, съгласно консултантската компания Circular Energy Storage. След това активността ще стане още по-интензивна, защото първото потомство електрически коли скоро ще стартира да се насочва към депата за боклуци.

Новите достижения в процеса на преработване на литиево-йонни акумулатори трансформират промишлеността, позволявайки на рециклиращите уреди да отделят и възвръщат задоволително от скъпите метали, с цел да създадат процеса приемливо пестелив. Рециклирането не може да се оправи независимо с дефицита на материали, защото търсенето на метали надвишава количеството, циркулиращо в батериите, употребявани през днешния ден. Но с помощта на напредъка в преработката това може да съставлява забележителна част от доставките през идващите десетилетия.

Може да се чака, че рециклиращите фабрики ще се специализират и може би даже ще стартират да оферират полу-готови или подготвени материали за електромобилната промишленост. Например, от модифицираната мед може да се създава медно фолио, употребявано в анодите на батериите. По сходен метод може да се създава характерна примес от литий, никел и кобалт – композиция, известна като деен катоден материал. Тези съставни елементи образуват повече от половината от цената на батерийните кафези.

Нови бизнес-връзки

Съвсем разбираемо е, че тези нови производства още занапред се следят от близко от огромните играчи в промишлеността на електрическите транспортни средства. Дефицитът на първични материали в световен мащаб изяснява това – ангажирани с проекти за огромен брой нови електрически автомобили, автомобилните компании ще желаят да си подсигуряват доставките на нужните метали и скъпи детайли.
още по темата
Това значи, че в недалечно бъдеще можем да станем очевидци на партньорства, взаимни предприятия, вложения и промяна на собствеността в тези два взаимосвързани бранша – преработването и производството на е-коли. Натискът за реализиране на резистентност вероятно ще е катализатор за доста от покупко-продажбите.

По-амбициозните производители може да се стремят към реализиране на напълно затворен цикъл на произвеждане, т.е. ще търсят метод да добиват всички нужни материали от вторични първични материали. Специалистите споделят, че основаването на затворен цикъл на материали, където старите акумулатори стават суровина за нови, звучи като „ явна “ концепция, само че въпреки всичко осъществяването ѝ не е елементарно.

Химическото делене на основните метали, нужни за батериите, е комплицирана задача. Лаборатории, стартъпи и одобрени компании са в конкуренция да търсят идеалния развой за възобновяване на допустимо най-големи количества скъпи материали във допустимо най-чиста форма при колкото се може по-изгодна цена.

Нужда от квалифицирани експерти

Тенденцията значи още, че се задава нова вълна на търсене на квалифицирани експерти в региона на металургията.

Повечето уреди за преработване на литиево-йонни акумулатори употребяват набор от химични процеси, наречени хидрометалургия, при които материалите в батериите се разтварят и разделят благодарение на набор от киселини и разтворители. В допълнение към никела, кобалта и другите материали като графит и мед, последните разработки разрешават на хидрометалургията да рециклира и лития с високи скорости.

Много акумулатори, идващи в депата за преработване, имат потребност и от профилирана предварителна обработка. Такъв е казусът с батериите, идващи в цялостни „ акумулаторни пакети “ за електрически автомобили. Те са с огромен размер, от време на време колкото цялостен матрак, и са прекомерно огромни, с цел да влязат в преработващите уреди в този си тип. Необходимо е авансово да бъдат разглобени, което пък би трябвало да се случва деликатно, с цел да не се увредят и да не пострада никой от работещите.

С две думи, възходящата нова наклонност ще сътвори освен нови бизнес-партньорства, само че и ще даде подтик на редица специалности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР