Бумът на добива на литий в Аржентина се разраства бързо.

...
Бумът на добива на литий в Аржентина се разраства бързо.
Коментари Харесай

Протести и възможности: Може ли Аржентина да е лидер в добива на литий?

Бумът на добива на литий в Аржентина се разраства бързо.

Смята се, че до 2030 година страната е напът да се изравни със съседката си Чили и вероятно даже да я надмине като водещ производител на литий в Латинска Америка, а вложители и оператори от целия свят се стремят да се включат в процъфтяващите й предприятия.

Литият, именуван " бяло злато " поради светлия си цвят и високата си пазарна стойност, се смята за значим съставен елемент на енергийния преход. Най-лекият метал в света, литият нормално се употребява в електрически автомобили, мобилни телефони и акумулаторни акумулатори.

Анализатори от консултантската компания за политически опасности Eurasia Group настояват, че траекторията на производството на литий в Аржентина зависи от идните президентски избори и от това по какъв начин резултатът от тях ще се отрази на макроикономическите вероятности на страната, както и от вероятността за интервенционистки политики.

" Залогът е огромен ", споделят анализаторите на Eurasia Group, представени от CNBC. " Застрашена е освен опцията на Аржентина да развие постоянна верига за доставки на литий и вероятно на акумулатори, само че и напредъкът на световния енергиен преход. Ако литиевият взрив в Аржентина бъде задушен, това ще попречи на доставките, нужни за зареждане на революцията на електрическите транспортни средства, изключително в края на това десетилетие, когато се чака предлагането на литий да не доближава ".

По данни на Международната организация по енергетика Латинска Америка понастоящем доставя към 35% от международните ресурси на литий, като водещи са Чили (26%) и Аржентина (6%). Смята се, че районът има повече от половината от международните ресурси на литий, които се намират основно в Аржентина (21%) и Чили (11%).

Понастоящем Аржентина има два плана за рандеман на литий - един в северната провинция Катамарка и различен в прилежащата Салта. Предвижда се двете интервенции да удвоят производството на страната през 2024 година, а сега се построяват още 10 плана.

Заради възходящата инерция, която стои зад минния взрив в страната, анализаторите на Eurasia Group чакат производството на литий в Аржентина да нарасне пет пъти през идната година и почти 10 пъти до 2027 година

Според Eurasia Group " главната мощ ", която в последна сметка може да попречи на разрастващата се литиева промишленост в Аржентина, може да бъде внезапен спад на международното търсене и цени под упованията на анализаторите. Те обаче означават, че тази вероятност наподобява все по-малко евентуална.

" Сега Аржентина може да се възползва от тази опция или да я изгуби ", прибавят те.

В вероятност търсенето на литий се чака да се ускори поради все по-широкото внедряване на технологии за чиста сила и някои анализатори считат, че цените могат да доближат рекордно високи стойности, защото светът стартира да изпитва дефицит.

" Аржентина разполага с безпределно доста неизползвани запаси, що се отнася до минното дело. Говорим за ново Чили, в случай че не и за освен това - като основният фактор е времето ", разяснява пред CNBC Мариано Мачадо, основен анализатор за Северна и Южна Америка във Verisk Maplecroft, световна компания за разбор на риска. " Виждаме всевъзможни вложители и оператори, които идват в страната: съветски, канадски, китайски, американски, каквото се сетите, което е доста забавно. "

Аржентина против Чили

Чили е вторият по величина производител на литий в света след Австралия и съществена рафинерия за този значим за батериите метал.

Левият президент Габриел Борик разгласи през април, че страната придобива мажоритарен дял в литиевата индустрия на страната, което разтревожи някои бизнес водачи. Този ход беше пояснен като квазинационализация на чилийската промишленост, като частните компании към този момент би трябвало да си партнират с държавното управление, с цел да експлоатират литиевите запаси на страната.

" Когато става дума за минно дело, литий и Латинска Америка, всеки се сеща за Чили. Работата е там, че в границите на минната промишленост в Чили литият се трансформира в нещо като мрачно леке заради желанието на страната да се намеси в бранша ", споделя Мачадо от Verisk Maplecroft. " Докато в Аржентина това е нещо като обстановка на ин и ян. Като цяло е неразбираема, само че когато става въпрос за литий, тя е в доста светла точка. Аржентина ще се трансформира в нещо като гореща точка във връзка с лития и всичко това води със себе си както положителни, по този начин и неприятни вести. "

Северните провинции на Аржентина имат и история на добивни действия, и такава на опозиция против тях от страна на локалните общности.

Анализатори предизвестяват, че разрастването на литиевата промишленост в страната може да провокира митинги по отношение на достъпа до вода, опасенията за околната среда и разногласията с коренното население.

В началото на август да вземем за пример протестиращи представители на коренното население от северната провинция Жужуй идват в аржентинската столица Буенос Айрес след едноседмичен поход в отбрана на своите територии и естествени запаси.

Протестите се организират малко след противоречива смяна в законодателството, която дава на фирмите за рандеман на литий по-голям достъп до земите на коренното население.

Терен за състезание сред Запада и Китай

Очаква се Китай да играе основна роля в развиването на аржентинския литиев бранш в кратковременен проект, като западните производители евентуално ще завоюват пазарен дял в по-дългосрочен проект.

Предстоящите президентски избори обаче могат да застрашат ролята на Пекин като значим търговски сътрудник и главен заемодател на инфраструктурни планове. Националните избори в Аржентина са планувани за 22 октомври след шокиращата победа на извънредно десния либертариански икономист Хавиер Милей на първичните президентски избори през август.

Милей, който получи 30,5% от гласовете на 13 август, даде обещание, че в случай че завоюва изборите, страната повече няма да работи с " комунистически " режими.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР