Бум на заболелите от хепатит в училища и детски градини,

...
Бум на заболелите от хепатит в училища и детски градини,
Коментари Харесай

Бум на хепатит в пловдивска община! Родители се страхуват да пускат децата си на училище заради болни ромчета

Бум на заболелите от хепатит в учебни заведения и детски градини, регистрира община Раковски. Жителите от района се опасяват да пускат децата си в класните стаи. Официалната статистика е записала 21 случая досега, като 20 от тях са от последните две седмици, оповестява TrafficNews.bg

Проверката бе осъществена след сигнал на наши читатели за огромен проблем със заболеваемост в района. Хората настояват, че в учебните заведения е цялостно с заболели ромчета и не се взимат нужните ограничения за париране на разпространяването на заразната болест.

" Още лятото е имало регистрирани случаи на хепатит измежду ромите в общината. Въпреки това ромчетата се позволиха без проучвания при започване на образователната година... и БУМ... хепатит на всички места. Родителите са полудели. Всяка седмица си водят децата на проучвания. Всеки ден съвсем се записват нови заболели, само че карантина никой не афишира ", гласят терзанията на наша читателка.

От РЗИ Пловдив потвърдиха, че първият случай на вирусен хепатит е регистриран в средата на август, само че отхвърлиха да не са въведени нужните ограничения за локализиране на болестта.

От последните дни на септември обаче в действителност стартира мощна вълна за заболеваемост, заяви шефът на дирекцията „ Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив, доктор Моника Троянчева.

Болните са най-вече в ученическа възраст, т.е. случаите засягат директно детските и образователните заведения. Разболелите се са били приети в болница и арестувани в инфекциозна клиника за разнообразни интервали съгласно самостоятелното положение. Затегнат е ѝ санитарния контрол.

Най-много са болните деца на възраст сред 5 и 9 години. 5 са случаите, обхващащи най-малките до 4 годишна възраст. В диапазон от 10 до 14 години са регистрирани 2 случая, а измежду възрастните над 25 годишна възраст са регистрирани трима заболели.

Преобладаващо инфектираните с хепатит са от ромската махала, което кореспондира с присъщата за тях по-ниската здравна просвета, уточни Троянчева. Само два от общо 21 случая касаят жители от български етнос, и то на възраст над 25 години.

„ Специално за тях не може да се посочи какви са аргументите за заразяване, по какъв начин се е предала заболяването, по какъв начин е станал контактът “, посочи доктор Моника Троянчева.

При първични индикации за нагнетяване на епидемиологичната конюнктура бил сбъднат контакт с кмета и заместител кмета с сектор опазване на здравето на община Раковски, като са съгласувани ограничения за предварителна защита на заболеваемостта.

Сред тях са обезпечаване на дезинфектанти, проконтролиране на обстановката както в домовете на заболелите, по този начин и в публичните места, до които имат допир. В учебните заведения е въведен непоколебим хигиеничен режим. Осигурени са препарати за миене на ръце и са отправени наставления към учениците за прецизно съблюдаване на персоналната хигиена.

Медицинските лица, работещи в учебните заведения, и общопрактикуващите лекари са предизвестени да наблюдават прецизно за признаци на хепатит измежду пациентите си.

Шефката на дирекцията в Регионалната здравна ревизия в Пловдив съобщи, че е имало джука тъжба от жител, в която се твърдяло, че епидемията от хепатит била заради нечиста вода.

Така опция била изрично опровергано посредством взимане на проби от водоизточника в ромската махала. Експертизите посочили, че водата е годна за битови цели и пиянство, а знаците за чистотата са в нормата.

Припомняме, че взрив на болните от хепатит А е регистриран в цялата Пловдивска област. Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ „ Св. Георги” в Пловдив е претъпкана със инфектирани. Лежащите в клиниката сега са към 44 души, най-вече от Садовска община.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР