Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически

...
Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически
Коментари Харесай

Фирмите у нас търсят 200 хиляди работници

Бум на обявите за работа на фона на предстоящ стопански напредък и нарастване на заплатите. На този декор потребността от фрагменти на пазара на труда се усилва. Дефицитът на пазара на труда все още е от 200 хиляди души. Това сподели в ефира на „ Твоят ден ” основният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова.
 
" От години сигнализираме за дефицита на фрагменти. Освен демографската рецесия имаме систематичен дисбаланс в просветителната система. Търсени специалности в този момент не се радват на известност, заради изместените трендове. Пазарът на труда има недостиг от над 200 хиляди души, като решението на този проблем е импорт на фрагменти от чужбина ”, изясни тя.
 
Поради високите цени на електрическата енергия редица родни предприятия банкрутираха, добави Ангелова. „ Компенсациите за бизнеса закъсняха и даже в този момент имат доста съществени усложнения. Хората, които остават без работа поради тази обстановка незабавно се поемат от пазара на труда ”, сподели още основният секретар.

Безработни могат да придобият нова специалност с държавни пари

Според Милена Ангелова е нужна смяна във формулирането на работните заплати.
 
 istock istock
„ Искаме работната заплата да се дефинира на основата на договаряния сред работодателите и синдикатите по стопански действия и в случай че има вид да се уточни по райони. Работната заплата би трябвало да се формулира на база същински обществен разговор. Към момента изкуственото нарастване на минималното заплащане от 9% повлича след себе си растеж и на междинните заплати ”, изясни тя. 

Ангелова обърна внимание и на казуса, че на огромна част от младежите им липсва трудова дисциплинираност.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР