Бум на кибератаките у нас. Всеки 20-и българин е бил

...
Бум на кибератаките у нас. Всеки 20-и българин е бил
Коментари Харесай

Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн

Бум на хакерските атаки у нас. Всеки 20-и българин е бил жертва на закононарушение в мрежата, сочи изследване на „ Тренд ” по поръчка на Съюза за стопанска самодейност.

От ГДБОП оповестиха за NOVA, че дневно получават най-малко по 30 сигнала от компании и жители.

По-голямата част от интервюираните споделят, че са потърпевши от хакване на профила им в обществените мрежи или електронната им поща. Други показват, че персоналните им данни са били източени, защото са ги попълнили в разнообразни платформи. Не липсват и жертви с източени пари от банкова сметка или дебитна карта. Най-сериозните случаи обаче остават скрити, споделят специалистите, защото пострадалите не споделят, че са излъгани – от боязън или от позор.

Преди дни Радослав Дундаков получава известие във Фейсбук от жена, представяща се за финансов анализатор в банка в Истанбул.

„ Съобщение, че имам някакъв чичо в Турция на име Ален, със съвпадане в името – Дундаков, което е рядко срещано в действителност. И, че този чичо бил умрял, имал фабрика за злато, като получавам в наследство от него 15 милиона $ ”, споделя той.

Малко откакто Радослав написа пост, с цел да предизвести за измамата, профилът на банкерката е заличен. От други хора обаче схваща, че същата скица продължава от нови профили. Изискването, с цел да се получи наследството е да се преведе огромна сума за споразумяване на документите.

От ГДБОП уведомили Радослав, че работят по случая.

Това не е първата машинация, на която той попада. Наскоро стартира да му написа момиче от Африка, което твърдяло, че татко ѝ е министър в Судан и има 4 милиона $, само че станало прелом и в този момент били в бежански лагер. „ Искаше ми 700 $ за юрист, който да ѝ уреди документите, с цел да пристигна в България ”, споделя Дундаков.

„ Романтичните “ измами зачестяват, споделят от ГДБОП.
Владимир Димитров, началник на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП, споделя, че всеки месец при тях постъпват сигнали, последният е от стара жена, която се е свързала с американски боен във Фейсбук. „ Под претекст, че той и изпраща пратка, от жертвата се изисквало да заплати такси, сякаш, тъй като от митниците задържали пакета. Жертвите си дават спестяванията, теглят заеми или желаят от близки “, изяснява той.

„ Сменен айбан “ – още една набираща скорост скица, ориентирана към компании, от която на всеки няколко дни най-малко една българска компания алармира, че е излъгана.

„ За страдание имаме компания, която е изпратила милиони евро “, показва Димитров.

„ Българинът има доста характерно отношение, когато тегли пари от банкомат постоянно си крие пинкода, да не го види някой, само че в това време се усещаме извънредно спокойни  да споделяме всякаква информация в интернет, в това число и банковите си сметки “, казва Евелина Славкова, социолог от „ Тренд “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР