Бум: Голям ръст на сделките с имоти в малките градове.

...
Бум: Голям ръст на сделките с имоти в малките градове.
Коментари Харесай

Бум: Голям ръст на сделките с имоти в малките градове


Бум: Голям растеж на покупко-продажбите с парцели в дребните градове. Според данни на Агенцията по вписванията в 20 обитаеми места нарастването на продажбите е с над 20%, Смолян е №1 с покачване от 11 пъти.
Покупките на парцели в дребните обитаеми места
бележат същински взрив, демонстрират данни на Агенцията по вписвания. Без да броим покупко-продажбите в шестте най-големи града в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на парцели в останалите обитаеми места през третото тримесечие на годината е 35 992. Това е нарастване
с 6,56% по отношение на предходното тримесечие.
Покупките на селски къщи и ваканционни парцели набъбнаха след началото на пандемията, като тази наклонност продължава и до момента. Причините за това са доста. От една страна хората схванаха преимуществата да имат втори дом по-близо до природата, където постоянно могат да отидат със фамилията си.
Много хора, които могат да работят отдалечено,
избраха да се отдалечат от огромните градове. А също така покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация доста хора вземат решение да спасят парите си като ги вложат в парцел. Ако нямат задоволително налични пари за покупка на прекрасен апартамент в огромен град, се насочват към парцел в по-малко обитаемо място, където цените са по-ниски.
Най-голям растеж на покупко-продажбите с парцели
е регистриран в службата по вписванията в Смолян. Само за едно тримесечие там са вписани 253 продажби на парцели, което е 11 пъти повече по отношение на предходното тримесечие. Основната причина за този голям растеж е дребният брой покупко-продажби през предходното тримесечие, след което осъществените продажби се връщат на естественото за региона равнище. В Смолян записват покупко-продажбите с парцели в курорта Пампорово, което
изяснява и огромния им брой.
В топ три на обитаемоте места по растеж на покупко-продажбите влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече по отношение на предходното тримесечие, демонстрират данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград единствено за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече по отношение на предходното тримесечие. Сред аргументите за този огромен растеж е, че доста хора от региона на Кърджали, които са работили в чужбина и са икономисали пари, желаят да ги вложат
в парцели покрай родното си място.
На четвърто място по растеж на покупко-продажбите е службата по вписвания в Пещера. Регистрираните покупко-продажби там са 286, което е нарастване с над 65% по отношение на предходното тримесечие и с 11% по отношение на същия интервал на миналата година. Топ пет се добавя от Ардино, където покупко-продажбите са 39, а растежът е с 56%.
Сред другите служби по вписванията,
които е добре да бъдат маркирани, са Кърджали (759 покупко-продажби и 49,4% растеж по отношение на предходното тримесечие), Исперих (310 продажби, +44%), Тервел (201 покупко-продажби, +34%), Димитровград (400 продажби, +27%), Берковица (148 покупко-продажби, +25%), Търговище (521 продажби, +24%), Нова Загора (319 покупко-продажби, +20,8%) и Велики Преслав (262 продажби, +20,7%). Има огромна разлика във връзка с придвижването на пазара на парцели в другите градове на страната. Общо в 20 служби по вписванията записаните покупко-продажби с парцели нарастват с над 20 на 100.
В 24 общини има по над 500 покупки
Най-много покупко-продажби с парцели има в София. Но и в други градове на страната пазарът на парцели е доста деен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 покупко-продажби за едно тримесечие, демонстрират данни на Агенцията по вписвания за интервала юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Несебър и Плевен.

В службите по вписванията в други 17 града покупко-продажбите са сред 500 и 1000 в границите на три месеца. Това демонстрира, че купувачите не са съсредоточени единствено в най-големите обитаеми места.

Тенденция на пазара от 2020 година, която продължава и в този момент, е търсенето на селски къщи. Търсят както подготвени къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, по този начин и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има прекрасен път, покрай които има магазини, аптека, както и тези, покрай по-голям град. Нарасна ползата и към ваканционни парцели край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на записаните покупко-продажби след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби за едно тримесечие са 2382, което е растеж с 6,6% по отношение на предходното тримесечие.

В София са подписани 7001 покупко-продажби, или 12,9% от всички регистрирани продажби на парцели през третото тримесечие на годината, демонстрират данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Варна с 3657 покупко-продажби и дал от 6,7% от всички покупко-продажби в страната. Ако прибавим и Пловдив с 3582 продажби, или 6,6% от покупко-продажбите, се оказва че 26% от всички продажби на парцели са в трите най-големи града.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР