Булгаргаз предвижда още по-голямо намаление на цената на природния газ

...
Булгаргаз предвижда още по-голямо намаление на цената на природния газ
Коментари Харесай

Свалят драстично цената на газа за май

" Булгаргаз " планува още по-голямо понижение на цената на природния газ за месец май, съпоставяне с препоръчаното в средата на месеца. Прогнозите са идващият месец тя да падне до 80 лева за мегаватчас, което е понижение с над 18% по отношение на април. Това съобщи изпълнителният шеф на публичния снабдител Деница Златева по време на днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 

На него бе разисквано заявката от 10 април за одобряване на цена за май, по която да продава на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Окончателната цена ще внесем на 1 май, само че цената ще бъде в този диапазон ".

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " уточни, че това е с 10-11 лв. под импортираното предложение на 10 април, което беше за 90,10 лева за мегаватчас. Прогнозите за юни месец са цената да бъде с към 3-4% по-ниска от тази за май. Златева увери, че няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината.

КЕВР ще издаде до две седмици лиценз за търговия с природен газ на държавната компания на Азербайджан " Сокар ", стана ясно от думите на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов, който уточни, че в бизнес проекта на компанията за интервала 2023-2027 година са обезпечени нужните пари и запаси за осъществяване на лицензионните й отговорности за търговия със синьо гориво. Иванов означи, че това още повече ускорява позициите на България като страна, която става изходна за доставката на природен газ за други страни в района.

Междувременно през вчерашния ден на посещаване у нас бе президента на Азербайджан Илхам Алиев и в София бе открит офис на " Сокар ". Бе подписан меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR). Междувременно през вчерашния ден започва схемата за взаимни покупки на газ за понижаване на ценовата неустойчивост в Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР