Булгаргаз избра гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial за доставки

...
Булгаргаз избра гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial за доставки
Коментари Харесай

Два гръцки посредника ще ни доставят газ и през ноември. Но вече проблем няма

" Булгаргаз " избра гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial за доставки на втечен газ през ноември Това са същите медиатори, против които говореше през лятото служебният кабинет и ГЕРБ Цените на газа ще се намалят с най-малко 15%, само че това е и поради спада на интернационалните пазари
Порочната, по думите на президента Румен Радев и служебния му кабинет, процедура да се употребяват медиатори при доставката на природен газ, в този момент внезапно стана не просто добра, само че и супер сполучлива. При това без да има основна смяна в самите медиатори.

Откакто " Газпром " спря доставките си за България в края на април, част от нужните количества природен газ за страната се обезпечават от гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial. Така беше и в края на лятото, когато служебният енергиен министър Росен Христов съобщи, че получаваме съветски газ през медиатори в Гърция, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даже говореше за източени стотици милиони посредством договорите със същите тези компании.

За да постави завършек на този " недостатък ", служебния кабинет първо от производителя Cheniere,, които обаче се провалиха, а по-късно реши да.
Реклама
Вчера обаче " Булгаргаз " разгласи резултатите от първия търг за доставки на LNG през ноември и спечелили в него са отново гръцката частна компания Mytilineos и DEPA Commercial (с 35% държавно участие). " В резултат на извършената транспарантна и конкурентна тръжна процедура за доставка на полутечен природен газ за месец ноември, " Булгаргаз " обезпечи всички нужни количества за клиентите си ", споделят от държавното сдружение

Това, несъмнено, е обикновено - гръцките компании търгуват с огромни количества, имат директен достъп до българската преносна мрежа и даже директни клиенти в България. Точно по тази причина те бяха и измежду първите, които заместиха " Газпром " на нашия пазар. Но през лятото услугите им се смятаха за неприемливи от служебната власт и ГЕРБ.
Колко ще коства
От " Булгаргаз " показват, че в границите на извършената процедура са реализирани " извънредно конкурентни цени, които ще намерят отражение в препоръчаната от " Булгаргаз " цена на природния газ за месец ноември ". Какви са те обаче не е ясно, както прочее беше и преди при сходни договорености. Но данни за фактурите, сключвани по време на държавното управление на Кирил Петков, се появиха в общественото пространство и няма да е чудно, в случай че това се случи и в този момент. През август Делян Добрев от ГЕРБ, както и МЕТ, българските консуматори са ощетени с 200 млн. лева за три месеца, сравнявайки тези доставки с възможните от " Газпром " (което обаче не е правилно, при спрени доставки от страна на руснаците).

Сега цената на втечнения газ, който ще получим през ноември от гръцките компании, сигурно ще е доста по-ниска. От една страна класирането беше по препоръчана най-голяма отстъпка от TTF, а от друга самите европейските борсови котировки са на най-ниските си равнища от юли насам. Нидерландският бенчмарк показател TTF да вземем за пример в този момент е към 160 евро/мВтч, до момента в който през август доближи 330 евро/мВтч. На спот пазарите цените са даже по-ниски, защото поради цялостните складове в Европа и към момента незапочнал отоплителен сезон търговците не купуват огромни количества, тъй като няма какво да ги вършат. Средномесечната стойност от началото на октомври е 127 евро/мВтч, до момента в който за септември беше 191 евро, а за август 235 евро/мВтч.
Реклама
Прогнозната цена на " Булгаргаз " за ноември би трябвало да бъде оповестена по-късно през днешния ден, само че упованията на ръководителя на КЕВР Иван Иванов са за равнища от 180-200 лева./мВтч при настояща в този момент цена от 233 лева./мВтч. Това би било към 15% намаляване, което е чудесна вест за началото на отоплителния сезон.
Руски газ за България
Интересно е обаче и това какъв тъкмо газ ще се доставя в България. През миналите 6 месеца неведнъж се говореше, че страната в действителност получава съветски газ през Гърция и посредством медиатори. Това чисто физически е правилно - преносът на " Газпром " за Гърция минава през България и вместо да го пращате там и по-късно да връщаме количествата, които купуваме от разнообразни търговци, просто задържаме съответните размери тук. На документи газът е гръцки, само че в реалност е съветски.

Сега по нищо не проличава, че тази процедура ще се промени. Вярно е, че " Булгаргаз " организира търг за полутечен газ и описаната скица няма по какъв начин да се реализира тъкмо в параметрите на процедурата. Но има няколко особености. Първо - въпросните компании имат резервирани слотове на " Ревитуса " и регулярно вкарват там LNG танкери (което покрива изискванията на търга), само че могат да доставят в България какъвто газ си изискат. И второ - преди дни Mytilineos стана първият търговец, който получава съветски полутечен газ. Това стана с доставка посредством танкера " Псков ", който бе претрупан на притежавания от " Газпром " терминал " Портовая " край Санкт Петербург и на 3 октомври влезе за разтоварване в гръцкия " Ревитуса ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР