Буквално в последния момент Министерският съвет определи стойностите, които ще

...
Буквално в последния момент Министерският съвет определи стойностите, които ще
Коментари Харесай

Кабинетът определи границите, над които ще иззема приходите на енергийните фирми

Буквално в последния миг Министерският съвет дефинира стойностите, които ще служат за таван на пазарните доходи на производителите на електрическа енергия. Това е условие от Регламента на Европейски Съюз за справяне с високите цени на тока и трябваше да е реалност още в края на предходната година, само че поради политическата неустойчивост и неналичието на постоянно държавно управление приемането на въпросните тавани се забави.

През декември депутатите, само че не и метода, по който страната ще събере нужните за задачата средства. Едва в този момент, с това решение на държавното управление, се обезпечава опция страната да иззема част от приходите на електроенергийните производители и по-късно да ги преразпределя като помощ за бизнеса.
Кой на какъв брой ще продава
Най-големият производител на електрическа енергия в страната, който и до момента финансираше схемата с помощите за компаниите - АЕЦ " Козлодуй ", към този момент ще има таван на пазарните доходи 180 лева./мВтч. Това значи, че всеки получен лев от горната страна при покупко-продажби с ток ще бъде импортиран във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", а оттова преразпределен за обезщетения. При междинна цена 250 лева./мВтч за първите 12 дни на януари това значи вноски по към 70 лева./мВтч. При обикновено произвеждане за месеца 1.48 млн. мВтч нуклеарната централа би внесла 104 млн. лева Ако борсовата цена на тока се усили, надлежно и вноската ще бъде по-голяма.

Този таван е по-благосклонен за АЕЦ " Козлодуй " от в този момент настоящата държавна скица, защото посредством нея се обираше съвсем цялата облага на централата, като се има поради, че индустриалните й разноски са към 65-70 лева./мВтч.
Реклама
За останалите производители за първи път ще има изземане на доходи, тъй като до момента с изключение на от АЕЦ страната събираше средства само още от водните централи на НЕК.

В случая производителите на електрическа енергия от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди таванът ще бъде 350 лева./мВтч. При сегашните стойности на Българската самостоятелна енергийна борса това значи, че тези производители няма да вършат вноски, само че нещата ще се трансформират, в случай че цените още веднъж се покачат. Като цяло обаче финансовият резултат от тази мярка ще бъде най-малък, защото вятърните и слънчевите централи без контракти за награди в България са доста малко. Не е ясно дали в тази догадка попадат и ВЕЦ-овете на НЕК, които също нямат контракти за награди и действително са възобновими енергийни източници. Но даже и с тях събраните средства отново не биха били огромни, в случай че борсовата цена на тока не се увеличи доста над въпросния таван.
Въглищата - отвън схемата
Формално с таван на приходите са и въглищните централи, само че действително той съвсем няма да работи. Според решението на Министерския съвет за производителите на електрическа енергия от кондензационни Топлоелектрическа централа таванът е 350 лева./мВтч, повишен с умножената по 1.32 средномесечна цена на звук CO2 излъчвания за всеки мегаватчас. За януари тази междинна цена е 80 евро и в случай че се умножи по въпросния коефициент и се превалутира, се получава 206 лв. в допълнение за мВтч, или общо над 550 лева./мВтч таван за въглищните централи. Казано по различен метод, едвам в случай че борсовата цена надвиши тази стойност, въпросните производители ще би трябвало да вършат отчисления към фонда.

За производителите на електрическа енергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях таванът е 350 лева, повишен с умножената по 0.9 средномесечна цена на звук емисионни квоти CO2 за един мВтч. Това все още значи таван от 490 лева./мВтч.
Реклама Свързани публикации България може да загуби всичко, в случай че отвори за смяна Плана за възобновяване 9 януари 2023, 17:55 Енергетиката: по-евтин ток за бизнеса, само че и доста незнайни 8 януари 2023, 10:18 Служебният кабинет желае нефтопроводът " Александруполис-Бургас " да е подготвен до 2025 година 4 януари 2023, 17:26 Електроенергията поевтиня внезапно в края на 2022 година, в Чехия цените са негативни 30 декември 2022, 15:27 Управлението на Радев в енергетиката надминава по неяснота това на Борисов 28 декември 2022, 16:21 Цената на газа падна под 100 евро/мВтч при фючърсите за януари 21 декември 2022, 11:42 " Булгаргаз " към този момент няма обвързване да продава газ през борсата 19 декември 2022, 10:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР