Букурещ. В рамките на съвместно заседание на правителствата на България

...
Букурещ. В рамките на съвместно заседание на правителствата на България
Коментари Харесай

Подписани са двустранни документи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния в областта на малките и средни предприятия, извънредните ситуации и транспортната свързаност

Букурещ. В рамките на взаимно съвещание на държавните управления на България и на Румъния в Букурещ бяха подписани двустранни документи, с които страните се споразумяха да задълбочат съдействието си в региона на дребните и междинни предприятия, на изключителните обстановки и на транспортната съгласуваност. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
Министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния Щефан-Раду Опря подписаха Меморандум за съгласие в региона на дребните и междинните предприятия. Целта е да се насърчи капацитета и да се покачат продуктивността и икономическите резултати в тази сфера. Според министър Меморандумът ще подтиква съдействието сред предприятия и организации от двете страни, предвид на развиването и укрепването на трайни стопански връзки. По думите му документът ще подтиква съдействието сред дребните и междинни предприятия в региона на нововъведенията и прехвърлянето на технологии в партньорство с университети и научноизследователски институти както и развиване на този тип предприятия в селските региони посредством опазване на обичайните изкуства, занаятите и туризма. Ще бъде основана и взаимна работна група на експертно ниво за бизнес средата и за този бранш.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и румънският му сътрудник Кармен Дан подписаха Споразумение за съдействие в региона на изключителните обстановки. Документът регламентира съдействието в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при огромни изключителни обстановки, естествени и породени от индивида бедствия и пожари. За основа служи европейското законодателство в тази област, както и интернационалните практики, като се разписват в детайли двустранните процедури, способените органи и методите на взаимоотношение. На базата на съглашението, при положение на злополучие на територията на една от страните, другата може неотложно да изпрати избавителен екип и/или съоръжение, материална и филантропична помощ. Следва се общоприетият механизъм в сходни случаи – помощта се дава след отправяне на искане от засегнатата страна. Оперативните контакти се поддържат посредством националните оперативни центрове за изключителни обстановки. Регламентирани са облекчени процедури за прекосяване на границата от избавителните екипи, както и от потърпевшото население при огромни бедствия и нужда от евакуация на прилежаща територия, а също и при потреблението на въздухоплавателни и плавателни средства за оказване на подпомагане. Въвеждат се също облекчения при директно прекосяване на екипи от едната страна през територията на другата за оказване на помощ на трета страна.
Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и румънският министър на превоза Александру-Разван Кук подписаха Меморандум за съгласие сред държавните управления на България и Румъния за използване на взаимните начинания за възстановяване на изискванията за мореплаване на общия българо-румънски бранш на река Дунав и транспортната съгласуваност сред двете страни. С документа двете страни се задължават да обезпечават годишно нужното финансиране за поддържане на корабоплавателния път на р. Дунав в общия българо-румънски сектор. Предвижда се изменение в настоящата Спогодба сред България и Румъния за поддържане и възстановяване на фарватера, която е подписана през 1955 година В региона на транспортната съгласуваност, страните се ангажират да създадат предпроектни изследвания за местоположението на бъдещия трети мост над р. Дунав. Предстои страните да се спогодят за една от следните местоположения: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР