Будизмът е най-популярното духовно учение в Азия, но има последователи

...
Будизмът е най-популярното духовно учение в Азия, но има последователи
Коментари Харесай

Човешки скелет изскочи от най-древната статуя на Буда

Будизмът е най-популярното духовно обучение в Азия, само че има почитатели в целия свят. Учението е обвързвано с живота и активността на Сидхарта Гаутама, индийски нравствен преподавател, по-известен с името Буда, което съставлява духовна купа на първото пробудено в нравствен проект създание на своята епоха.

Буда е уважаван от своите почитатели в храмовете му, а най-известни са статуите на Буда, пръснати из всички будистки страни. Най-известна е статуята на духовния ментор на будистите с най-старо датиране. Тя е висока метър и 20 сантиметра и е от злато. Принадлежи на частен колекционер от Холандия, който бил не по-малко сюрпризиран от откритото в статуята.

Сканирайки я на рентген, холандски специалисти очаквали забавни резултати, само че не от това естество, от което била находката. В нея разкрили човешки скелет на мъж на възраст към 30-40 години. При сканирането се виждало, че индивидът седи в поза лотос, повтаряйки позата на Буда.

Поразителното във обстоятелството е най-много това, че по този начин нареченият тухлен човек от статуетката е затворен вътре още приживе. Специалистите изясняват, че това е била процедура за предпазване на човешки тела, която е най-древната от всички и за нея се е разказвало единствено в легендите и античните легенди. Явно обаче този метод на погребение се е практикувал от будистите.

Намерените фосили събудили любознанието на откривателите и те се заели със задачата да открият чии са останките.

 Човешки скелет изскочи от най-древната скулптура на Буда Снимка: SlashgearCom

В архивите били открити свидетелства за прочут китайски духовник на име Лю Юан. Мъжът се подготвял за мумификация повече от 2 години. Предполага се, че това е било разрешено единствено на будистки учители от високо равнище, които могат да доближат до положение на нирвана. Известен духовник може да бъде подобен претендент за божествено просветление.

В продължение на хиляда дни последователят на Буда се въздържал от храна, приемайки единствено зърнените храни и ядките. Така се опитвал да отстрани мазнините по себе си. Хранел се е също и с дървесни кори. Тогава се е считало, че това ще отблъсква насекомите и целостта на тялото ще се резервира.

Най-вероятно статуята ще резервира в загадка името на индивида, заровен в нея, само че за нашата актуалност това е един забавен факт.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР