Будапеща. България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните

...
Будапеща. България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните
Коментари Харесай

България ще бъде домакин на Седмата среща на върха „16+1“ през 2018г.

Будапеща. България ще бъде хазаин на Седмата среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 година Това стана ясно по време на шестия конгрес по самодейността „ 16+1 “, която се организира в унгарската столица Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и министър председателят Бойко Борисов организираха среща във връзка предаването на семейството на самодейността, на която сплотиха позициите си, че през последните години съдействието във формат „ 16+1 “ се е развило доста в региона на политиката, стопанската система и търговията, превоза и логистиката, свързаността. Българският министър-председател изрази признателност към министър председателите на Китай и Унгария - Ли Къцян и Виктор Орбан за поддръжката им България да бъде хазаин на идната среща на върха „ 16+1 ”. Борисов посочи, че самодейността с всички свои планове ще способства освен за просперитета, само че и за мира на Балканите, като напомни, че приоритет по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година остава евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. „ Имаме редкия късмет да съвместим две големи стопански сили – Европейски Съюз и Китай със своите начинания. Това ще даде опция да напреднем по доста планове. Колкото повече планове осъществяваме, толкоз повече районът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен “, разяснява българският министър-председател. Той акцентира още, че Унгария демонстрира интерес към газовия хъб „ Балкан “ и изрази вяра предвижданите вложения от страна на Китай в инфраструктурата на Балканите ще трансформират напълно образа на района. Премиерът Виктор Орбан от своя страна изрази вяра, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година ще бъде сполучливо, като означи, че тематиките за Западните Балкани, бъдещето на Европа, миграцията, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика, конкурентността, цифрова Европа са извънредно значими за всички жители на европейската общественост.
По време на срещата си двамата министър-председатели са се обединили и към тезата, че би трябвало да се мисли за сходно на Брекзит стратегическо съглашение единствено с Турция. „ Да отрегулира процесите, с цел да спрем да приказваме за присъединение на Турция, тъй като всички знаем, че няма да се причисли. Вече 50 години го приказваме и не ни отива, нито на турците, нито на европейците. Нужно е едно стратегическо съглашение, което да уреди всички противоречиви тематики и да ни подсигурява южния фланг на НАТО. Виктор поддържа моите думи, че не съществено от една страна Турция да е неприемлива за Европа, само че в това време да спим умерено, че тя ни пази гърба от юг “, разяснява министър председателят Борисов.
По отношение на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, той означи: „ Винаги съм твърдял, че когато една страна е постоянна, когато и политическата класа, и хората работя за просперитета й, нещата се случват. Имаме една година, през която можем и в Изтока, и в Запада да сме водещи “. По думите му форумът, който ще се организира на 17 май в София под формат “ЕС – Западните Балкани “ ще бъде подготовка за самодейността 16+1 “. „ Факт е, че с помощта на всички партии, колкото и да се дрънкаме и да си приказваме, България стои доста постоянна на фона на всички останали и генерира доверие. Така че с общи старания имаме късмет освен да ни виждат и да ни дават ръководи, само че и да реализираме действителни резултати за района и за нас самите “, съобщи още Борисов.
Премиерът Борисов благодари на министър-председателя на Китай Ли Къцян за неговата мощна поддръжка и персонална ангажираност с самодейността „ 16+1 “, по която към този момент стартира реализацията на планове в тази част на Европа, допринасящи за възстановяване на инфраструктурата и свързаността в района. Той уточни, че това ще остане във фокуса на България като последваща страна-домакин на форума, защото дава отговор и на целите ѝ по време на ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Министър-председателят удостовери и поддръжката на българското държавно управление и за другата китайска самодейност - „ Един пояс, веднъж ”, както и за Платформата за съгласуваност сред Европейски Съюз и Китай.
България цени високо връзките си с Китайската национална република. Те се основават на обичайно другарство, взаимно почитание, предпочитание за разширение на съдействието и за изпълването му с съответни, на практика резултати, сподели Борисов. Като области, открити за китайски вложения, той уточни енергетиката, инфраструктурата, превоза, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, нововъведенията, медицината. Борисов и Ли Къцян означиха откриването в София преди дни на първия Китайски културен център и показаха очакване той да се трансформира в привлекателно средище за културен продан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР