БТВВодещият на БТВ Светослав Иванов направи много силен коментар, който

...
БТВВодещият на БТВ Светослав Иванов направи много силен коментар, който
Коментари Харесай

Светослав Иванов: На изток няма шутове. Волята на краля, царя, султана е закон божи и днес

БТВ

Водещият на БТВ Светослав Иванов направи доста мощен коментар, който чертае разликите сред развиването и триумфите на Западния свят и продължаващото и в днешни закъснение на Изтока. 

Жоао Де Панаско бил прочут в цялата Португалска империя*. Всички го познавали. Дали тъй като бил единственият цветнокож с пряк достъп до португалския крал Жоао III, или тъй като единствено той си разрешавал да се майтапи с всяко негово решение, осмивайки го по жесток метод, пред невярващите очи на долазилите до кралска власт велможи, които мазничко и комформистки, чували неща, които самаите те в никакъв случай нямало да изрекат. Това била неговата работа.

Панаско бил персоналният шут на негово кралско величество. И като подобен можел да си разреши думи и дейности, поради които другите биха се дали прошка с главите си. Уж смях, само че алена лампа, че нещо не е наред. Панаско бил този, който напипвал пулса на обществото и посредством сатирата си показвал в действителност какво мислят хората. С годините Панаско се трансформирал в най-ценният консултант на краля, тъй като той последователно осъзнавал, че той е по-голям от всички останали велможи, които повтаряли единствено това, което властникът желал да чуе. „ Той е просто шут “, казвали му те.

„ Аз съм просто човек “, отговарял си мислено той. Умен човек бил Жоао III. По негово време португалската империя покрила територия от 4 милиона квадратни километра, която с изключение на колонизацията на Бразилия, стигнала до Азия и временен търговски монопол в Индия. „ Шутовете постоянно се оказват пророци “, написа Шекспир, който бил и съвременник.

Панаско постоянно бичувал решенията на личния си цар със смразяваща ирония. Така станал рицар. На негово име е кръстен един от най-красивите Азорски курорти, а картината " Черния рицар " от 1570 година въодушевява историците през идващите епохи, та чак до Кристофър Нолан.

На Изток нямало сходни обичаи. Волята на краля, царя, султана или императора били закон божи. Никой не може да я оспори или недай Боже да я пародира и осмива. Там такива като Панаско не можели да оцелеят и час. Пусто ДНК, вековете минавали, границите се прекроявали, империите се разпадали. Източните царе били сменени от комунистически царе и императори. След това от демократично определени и мислещи се за царува и императори. Лошото е, че на никого от тях не му минавало през мозъка да потърси своя Панаско - усмиващ, изострен и безсънен, който в решаващи моменти да го държи крепко стъпил на земята. 

Целият коментар в 



*Португалската империя (на португалски: Império Português) е първата глобална империя в историята, с територии в Южна Америка, Африка, Португалска Индия, Югоизточна Азия и Китай. Португалската империя е и най-дълго просъществувалата колониална империя в историята – почти 6 века – от 1415 овладявайки Сеута, до 1999 г., когато Португалия предава Макао на Китай.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР