БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, т.е. тези клетки, които

...
БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, т.е. тези клетки, които
Коментари Харесай

БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

БЦЖ имунизацията подтиква и неспецифичния имунитет, т.е. тези кафези, които са свързани с убиването на вируса. Toва съобщи пред bTV проф. Ива Христова - зам.-директор на на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й при имунизиране с БЦЖ ваксина, тя доста удобно се отразява на тези наши неспецифични стражи, които имаме за среща с каквато и да е зараза.

В тази връзка към този момент са почнали и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и огромна група в Австралия, тъй че се чака резултат, само че е рано да се каже, означи проф. Ива Христова.

Във връзка с имунизациите на децата, тя разясни, че забавянето няма да е проблем.

Припомняме, че с решение на Националния действен щаб имунизационният календар беше възобновен. Въпреки това паниката у част от родителите остава. Тя е обвързвана с изтичащи периоди и тестванията за ковид.

Всяка година има отсрочване по отношение на епидемиите от грип, тази година е малко повече, само че няма да даде отражение, безапелационна беше проф. Христова.

Тя напомни, че противопоказание за имунизиране е дейната зараза - клинично изявена и със признаци. Това е нещо, което педиатърът несъмнено може да реши надлежно да отсрочи за известно време имунизацията, уточни проф. Христова. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР