БТА Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19 .

...
БТА
Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19 .
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов говори за новата мутация на коронавируса

 БТА " Няма по какъв начин да се скрием от новата разновидност на COVID-19 . Вероятно към този момент я има и в България, би следвало да е по този начин, тъй като хората пътуват. Дори да затворим Англия, тя няма да бъде спряна, защото към този момент е публикувана и в други страни ". Това съобщи в студиото на " Здравей, България " имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

По думите му вирусът непрекъснато се трансформира, а новата му вариация е по-заразна и ще се популяризира по-бързо.  " Има няколко протеина, които построяват структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вируса се приспособява, с цел да прониква по-лесно в организма ", разясни Чорбанов. 

Той бе безапелационен, че разновидностите към момента не са такива, че да се приказва чак за нов вариант. " Учените не смеят да разясняват заради простата причина, че не знаят дали разновидностите няма да създадат смяна. Това, което би трябвало да се знае е, че даже една две, три или четири съставки да са изменени, не значи, че остарелият протеин се е трансформирал ", сподели още той. 

По думите му до момента всички основани ваксини против ковид са на база Спайк протеин, който мутира най-често. 

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 стартира да понижава. " Затова се вършат прогнози в кои страни ограниченията да бъдат разхлабени ", сподели още  имунологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР