БСП внася сигнал до АДФИ, иска прозрачност на изразходваните средстваС

...
БСП внася сигнал до АДФИ, иска прозрачност на изразходваните средстваС
Коментари Харесай

Жителите на наводнените села: Министър Демерджиев ни излъга, държавата абдикира от нас

БСП внася сигнал до АДФИ, желае бистрота на изразходваните средства
„ С нас са поданици на селата Богдан, Слатина и Каравелово, които бяха наводнени предходната година, и които през днешния ден още веднъж са изправени пред паники и рискове. Заставаме до техните проблеми, до техните паники и търсим решения. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в Народното събрание.

„ Поради своето безгрижие, управляващите години наред генерираха този проблем, който се изсипа в селата “, съобщи Албена Бонева, гражданин на с. Каравелово.

Тя показа най-неотложните въпроси, които съгласно жителите на трите села би трябвало да бъдат решени: „ На първо място, да се укрепят коритата на реките. По поречието продължава да има големи количества дървен материал, който и до ден сегашен не се почиства. Вторият проблем е обвързван с гората, която не се почиства и нелегално направените просеки за транспортиране на дървен материал. “

Като трето главно искане Албена Бонева очерта безспорната липса на информация от управляващите, било то общински, регионални или държавни. „ Вчера беше следващото доказателство, когато министър Демерджиев сподели, че неведнъж е разяснявал на популацията да подава заявки до Междуведомствената комисия, което е безусловно погрешно. И в трите ни села никой в никакъв случай от управляващите не сподели и една дума за това “, изясни тя и настоя жителите на селата да бъдат чувани от управляващите. „ Ние приказваме, пишем, само че никой не ни чува, никой не ни дава отговор на въпросите – 4 месеца и половина “, сподели още тя.

Следващото главно искане е обвързвано с цялостна бистрота на публичните поръчки. „ Настояваме да ни бъде предоставена информация и на изразходваните средства, които са предоставени от страната за разчистване и възстановителни действия. Имаме и подозрение, че се злоупотребява с финансови средства, както и със средствата от даренията, които бяха постъпили по общинската разплащателна сметка, а не по дарителска “, съобщи тя и настоя за цялостна финансова проверка на община Карлово.

Като последващо главно искане на жителите на селата е основаването на самостоятелна комисия за списък и оценка на вредите на частните загуби. „ В началото на септември от всички села подадохме описи, чиито оригинали до ден сегашен стоят в община Карлово и никой не знае какво се прави по тях. Може би затова ни липсват едни 80 млн. за кандидатстване за помощ от европейския фонд “Солидарност “, уточни Албена Бонева.

„ Дойдохме на срещата с молба някой да ни обърне внимание, по какъв начин да предотвратим последващите вреди в цялото село “, съобщи Йорданка Семкова, гражданин на с. Слатина. По думите ѝ жителите имат няколко претенции, а държавните управляващи не им обръщат внимание.  „ За нас от 2 септември това е проспано време. Общината нищо не направи, с изключение на почистването на коритата на селското дере “, съобщи тя и очерта част от проблемите в селото, които са свързани с непочистеното корито на р. Слатина, окаяното положение на мостовете в селото, неприятната инфраструктура на улиците и рисковото положение на административната постройка. „ Моят зов е към всички институциите – да се ускорят процедурите с публичните поръчки, това е единственото опрощение на община Карлово “, сподели още тя.

Според Петя Стоянова, гражданин на с. Богдан, сме в навечерието на второ наводняване, а още не сме се справили с последствията от първото. „ Пет месеца наред се борим благодарение на доброволци, не усетихме помощта на страната зад тила си. Почувствахме, че тя е абдикирала от нас “, съобщи тя.

„ Шест месеца след първото наводняване – цялостно безхаберие и всички институции са оставили тези хора сами да се оправят с неволята и паниката си “, съобщи Корнелия Нинова и уточни стъпките, които ще предприеме левицата, с цел да помогне на хората: „ Още през днешния ден ще внесем в Министерски съвет искане за експертна комисия, която да откри вредите още от първото наводняване. Това още не е станало. Също по този начин през днешния ден сигнализираме АДФИ за одит на средствата, които са отпуснати, както и на разходваните пари от дарителската сметка. Ще следим какво се случва и ще бъдем настоятелни пред служебния кабинет, регионалната администрация и общината в Карлово. Да се подхващат всички ограничения за отбрана на хората и възобновяване на инфраструктурата “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР