БСП върна мандата за съставяне на правителство още при връчването

...
БСП върна мандата за съставяне на правителство още при връчването
Коментари Харесай

БСП взе и върна веднага мандата за правителство. Нови избори - на 11 юли

БСП върна мандата за сформиране на държавно управление още при връчването му от президента Румен Радев. Това е третият върнат мандат, което значи, че дните на преди малко образуваното 45-о Народно заседание са преброени и вървим към нови парламентарни избори. 

" Уважаема г-жо Нинова, като ръководител на парламентарната група на Българска социалистическа партия с декрет №128 от през днешния ден ви разпореждам да излъчите претендент за министър-председател, на който по ваше решение да връча идващият декрет за сформиране на държавно управление ", съобщи Румен Радев при връчването на мандата. 

" Нашето предпочитание беше да има държавно управление на България, което да реши няколко значими въпроса за страната и за хората, да одобри обществени ограничения за помощ на хората в рецесията, да одобри стопански ограничения за подкрепяне на бизнеса и стабилизиране на стопанската система, да приготви Плана за възобновяване и резистентност за бъдещи години за България и да стартира същинска проверка за разграждане на модела " Борисов ". В името на тези цели подадохме ръка на втората парламентарно показана партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в Народното събрание заявиха авансово, че не биха подкрепили държавно управление даже с тези надпартийни за България цели. В подобен случай е ясно, че няма справедлива опция да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение, получавайки мандата ведната да го върнем. Така че връщаме мандата ", съобщи Корнелия Нинова при връщането на мандата за сформиране на кабинет на президента. 

Президентът от своя страна отвърна, че схваща претекстовете на Българска социалистическа партия, както и на " ИТН " да върнат мандатите. " Оценявам високо решението на Българска социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно, програмно и различен тип държавно управление, тъй като България има потребност от волева политическа съпротива, от която за жалост актуалният парламент не съумя да излъчи. В тази обстановка е ясно, че отиваме към разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори. Но в случай че и след тези избори, стигнем до същата обстановка и не може да се състави кабинет, България може да изпадне освен в политическа, само че и в конституционна рецесия ", сподели президентът. Той прикани всички политически партии и обединения да избистрят своите цели, да премислят своето държание и да потърсят единодушие в името на насъщния дневен ред на България.

" Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще извършва отговорно своята конституционна роля да бъде поръчител за стабилността при динамичните процеси. Трябва да се работи отговорно и експедитивно, с цел да избегнем хаоса в идните избори. Затова моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и издаване на указа за насрочване на нови парламентарни избори ", добави Румен Радев. И съобщи, че чака изборите да бъдат планувани на 11 юли. 

Припомняме, че през почивните дни Българска социалистическа партия разгласи, че ще върне третия мандат за сформиране на държавно управление още при връчването му. Решението за това беше взето след заседание на Националния съвет на партията. 

По Конституция първият изследователски мандат се поставя на първата политическа мощ в новия парламент. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на президента. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и насрочването на предварителни парламентарни избори.

Първи мандата върнаха от ГЕРБ-СДС след отвод за договаряния за сформиране на кабинет от участниците в 45-то Народно заседание като процедурата беше изпълнена от посочения за претендент за министър председател Даниел Митов. В началото от обединението оповестиха, че са подготвени да водят диалози с " Демократична България " и " ИТН ", тъй като били идеологически най-близки до тях, само че и от двете места получиха отвод за съвещания.  

Същото направи и втората политически мощ в Народното събрание " ИТН ", която получи и незабавно върна мандата за сформиране на държавно управление на президента. Процедурата беше изпълнена от световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, избраната от партията за претендент за министър председател. Пред президента Стефанова изясни, че " ИТН " няма да влезе в никакви обединения с партии на статуквото и че за тях не е обикновено основаването на безпринципна коалиция.

Засега специалистите пресмятат, че най-вероятните дати за предварителни парламентарни избори ще са на 4 или 11 юли. Датата зависи от указа на президента, с който ще разпусне Народното събрание. Ще бъде назначен и длъжностен кабинет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР