БСП търси подкрепа за хартиената бюлетина и от “Възраждане, и

...
БСП търси подкрепа за хартиената бюлетина и от “Възраждане, и
Коментари Харесай

Председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов: Гласуването само с машини отнема конституционни права

БСП търси поддръжка за хартиената бюлетина и от “Възраждане ”, и от “Български напредък ”
Хората би трябвало да имат избор

Гласуването единствено с машини лишава правото и свободния избор на всеки български жител, лишават се конституционни права. Това съобщи ръководителят на 48-ото национално заседание Вежди Рашидов след среща с представители на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично придвижване ” (КПД), който още на 30 юни внесе подписка в деловодството на Народното събрание за връщането на опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина.

“Избирателят би трябвало да има право да гласоподава и да избере по какъв начин. Не виждам какво ще попречи да има опция хората да гласоподават и с хартиена бюлетина и не знам за какво е тази тежка борба - допускам, че има някакво значение за някои хора ”, означи още Вежди Рашидов след края на диалога с представителите на самодейността - издателят и основен редактор на вестник “Труд ” Петьо Блъсков, Станислав Недков - Стъки, който е ръководител на КПД, издателят на “Пик ” Недялко Недялков и други

“Лично аз считам, че хората би трябвало да имат свободен достъп до гласоподаване. И ще поддържа с гласа си в пленарна зала правото на хората да имат избор при гласуването посредством машина или хартиена бюлетина ”, сподели още Вежди Рашидов. Председателят на Народното събрание акцентира, че поддържа желанието на близо 111 000 души, които поддържаха с подписа си връщането на хартиената бюлетина в изборния развой и прекосяването към смесено гласоподаване.

Припомняме, че още в първия ден на 48-ото Народно заседание от Българска социалистическа партия още веднъж внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, посредством които се предлага гласоподавателите да имат право сами да вземат решение дали да гласоподават на машина или посредством хартиена бюлетина. Депутати от левицата към този момент намерено приказват по какъв начин посредством операции на машинния избор са преразпределени най-малко 260 000 гласа и е имало “раздаване ” на най-малко 10 % от действителните гласове.

Десетки сигнали в изборния ден на 2 октомври демонстрираха проблеми с машините, като имаше случай, в който машина е почнала да бълва хартиените изрезки, без някой да оперира на нея. От СИК алармирали за казуса в РИК, защото празните разписки излизали, без даже да се слага карта. Пак от последните предварителни избори е фрапантния образец с машини, които излизаха с надпис на екрана “Дневникът е фалшифициран ”.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова чака поддръжка за законопроекта от ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че алените водят неофициални диалози и с депутати от “Възраждане ” и “Български напредък ”. България е единствената страна от Европейски Съюз, в която се гласоподава с машини, сподели по този мотив проф. Румен Гечев (БСП).

Днес депутатите би трябвало да гласоподават състава на комисията по правни въпроси в Народното събрание, а ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разгласи, че за ръководител от ГЕРБ са номинирали юриста Радомир Чолаков. Самият Чолаков към този момент съобщи пред “Труд News ”, че е значимо хората да имат еднообразно доверие и в машините, и в хартиените бюлетини и да имат право на избор по какъв начин да гласоподават.

Мотивите
Елиминиране на изкуствените ограничавания
От Българска социалистическа партия оферират смяна в Изборния кодекс, която споделя, че гласоподавателят може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване.

Гласуването единствено с машини засегна огромен брой гласоподаватели, защото става дума за секции, които са над 90 % от общия брой на секциите в страната. Според социалистите, наложителното машинно гласоподаване е довело до невиждано намаляване на изборната интензивност в пореден порядък за изборите за 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно заседание.

“Елиминирането на изкуствените ограничавания пред упражняването на правото на глас от всички искащи да сторят това български жители е в сходство с правилото за правова страна и за равенството на жителите пред закона, очакван в член 6, алинея 1 от Конституцията ”, се споделя в причините за смесеното гласоподаване.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Искаме българите да имат избор при гласуването


В момента ние сме в сериозна политическа рецесия, която може да прерасне в парламентарна. Ако ще има предварителни избори още веднъж и няма болшинство за държавно управление, би трябвало да уважим волята на хората и да се промени Изборния кодекс - би трябвало да се даде опция за гласоподаване и с хартиена бюлетина. Смятам, че в границите на месец Народното събрание може да се оправи с двете четения в правна комисия и в пленарна зала, като това е най-дългият период. Минималният период сред първо и второ четене е тридневен, оптималният е 28 дни.

Все по-често ми се коства, че ще приказваме за избори. Категорични сме, че би трябвало да се даде опция на българите да избират по какъв начин да гласоподават, също така и сега се печатат хартиени бюлетини за безусловно всички жители с изборни права. Аргументът, че към този момент сме платили машините е нелегитимен, тъй като и сега се печатат бюлетини и по тази причина заплаща българското общество.

Благодаря на Инициативния комитет, че не губи възторг да търси от законодателната власт решаването на въпроса с опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина. Гарантирам, че това ще е един от законопроектите, по които ще бъдем кардинални за това българските жители да имат избор за това по какъв начин да упражнят своето право на глас.
Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Гражданите би трябвало да имат доверие в изборите


Брой подписи и брой гласове имат разлика, брой разписки и брой гласове имат разлика. Става въпрос за проблематичен програмен продукт, което значи, че няма по какъв начин да имаме доверие в резултата от машините. Затова, в случай че желаеме да утвърдим демокрацията, ние би трябвало да произведем система и модел, да произведем избори, към чиито резултат да имат доверие жителите, не експертите, а участниците в изборите. Това е най-важното.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР