БСП се разграничи от тримата свои членове, които станаха министри

...
БСП се разграничи от тримата свои членове, които станаха министри
Коментари Харесай

БСП се разграничи от тримата министри в служебното правителство

БСП се разграничи от тримата свои членове, които станаха министри в служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Националният съвет на партията, който се състоя в края на предходната седмица, счита за неприемлива намесата на президентската институция във вътрешнопартийните каузи на политическите партии, в частност Българска социалистическа партия. Официалната позиция на пленума беше призната със 104 " за ", 5 " срещу " и 3 " въздържали се ".

" На 2 август встъпи в служба служебно държавно управление. В състава му се оказаха трима членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Информация за идните назначения не постъпи в управлението на Българска социалистическа партия нито от президента Радев, нито от съответните министри - Весела Лечева на младежта и спорта, Крум Зарков на правораздаването и Явор Гечев на земеделието. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на Българска социалистическа партия, който изисква пленумът да утвърждава кандидатурите за министри ", се споделя в позицията.

Във връзка с тези дейности Народно събрание на Българска социалистическа партия декларира, че Българска социалистическа партия се разграничава от членовете на Народно събрание, назначени за служебни министри в нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия и няма да носи политическа отговорност за техните дейности, както и на държавното управление като цяло. Пленумът акцентира, че социалистите, назначени в държавното управление като министри, както и зам.-министри и регионални шефове, вземат участие в персонално качество и не съставляват Българска социалистическа партия.

Националният съвет напомня, че главната задача на служебното държавно управление е да обезпечи оптимални условия за провеждането на предварителните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всевъзможни дейности и изказвания, които могат да се поясняват като интервенция в изгода или в ущърб на участващи в изборите партии и претенденти.

Не носим политическа отговорност за дейностите на тримата министри оттук насетне, а и за дейностите на цялото служебно държавно управление, съобщи пред публицисти след съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Смятаме за неприемлива намесата на президентската институция във вътрешнопартийни каузи на политически партии, които и да са те, акцентира тя. Нинова посочи, че всички, които са назначени за зам.-министри, регионални шефове и зам.-областни шефове, вземат участие в кабинета в персонално качество, а не с мандат на Българска социалистическа партия.

" Никога не сме имали желание да ги изключваме. Те ще останат членове на Българска социалистическа партия ", подсигурява Нинова. Тя напомни, че главната задача на служебното държавно управление е да обезпечи естествени условия за провеждането на предварителните парламентарни избори и от него се изисква да се въздържа от дейности и изказвания, които могат да се поясняват като интервенция в изгода или в ущърб на участващи в изборите партии и претенденти.

" Партията потегля в цялостна готовност към изборите. След откриването на акцията на Бузлуджа и след значимите решения, които взе Националният съвет на партията, сме към този момент изцяло подготвени за една положителна и добра акция. Остава ни платформата, по която прецизираме още някои елементи ", безапелационна е Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия отговори задочно на вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано разяснява, че доста социалисти не разбирали държанието на партийното управление по проблема със служебните министри-социалисти. " Партията се произнася посредством груповите си органи. Лични фрази и решения няма. Не знам от чие име или кой партиен орган приказва госпожа Йотова ", съобщи Нинова.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР