БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите

...
БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите
Коментари Харесай

БСП определи като правилно решението за отлагане на преговорите със Скопие


Българска социалистическа партия смята, че решението за отсрочване на началото на договарянията на Република Северна Македония с Европейския съюз е вярно, изключително в създалата се обстановка на политиката на нашето държавно управление по отношение на прилежащата ни страна и в подтекста на българското несъгласие на договарянията й за присъединение към Европейския съюз. Това резюме направи заместник-председателят на Народното събрание, социалистът Кристиан Вигенин, след извършеното чуване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в Народното събрание. Вигенин уточни и че има и доста други неща, които би трябвало да се изкажат.

Според него решението от през вчерашния ден е проблем и за двете страни. „ Република Северна Македония не може да стартира договарянията, само че съществено страдат и позициите на България. Позиции на страна, която е мощен последовател на разширението, само че създалата се обстановка слага въпроса дали това е по този начин. Дори да си знаем, че е по този начин, би трябвало да можем да го разбираем. По време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, България беше страната, която върна европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз “, посочи Вигенин като акцентира, че в дебата е липсвало чувството за угриженост.

По думите му не е триумф, че сме отсрочили началото на тези договаряния. Щеше да е триумф, в случай че сме постигнали задачата да стартират договарянията с двете страни. Щеше да е триумф, в случай че най-малко бяхме в спечелили на наша страна единомислещо сътрудниците на България в Европейски Съюз, счита националният представител.

„ За танго трябват двама. Танц нямаше, по тази причина би трябвало да посрещнем със угриженост това, което се случва, а не с овации “, съобщи още Кристиан Вигенин.

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия по интернационалната активност обърна внимание, че в полемиката е трябвало да вземе присъединяване министър-председателят по въпроса като цяло за връзките ни с Република Северна Македония в подтекста на протичащото се през последните дни: „ За нас е значимо да забележим по какъв начин държавното управление счита да развива тези връзки оттук насетне. Безспорно това, което се случи през вчерашния ден, ще има своето дълготрайно отражение върху тези връзки. “

„ Бихме желали да забележим по-ясен и систематичен метод. В някаква степен този двуизмерен взор нас ни тормози, желаеме да забележим малко повече дълбочина оттук насетне – във връзка с Република Северна Македония, процесът на разширение и сътрудниците от Западните Балкани, и страните-членки, на чиято поддръжка ще разчитаме “, съобщи още той.

„ Диалогът би трябвало да продължи, ние ще участваме доброжелателно и градивно в него. Надявам се това взаимоотношение и единодушие, което имаме по наличието на нашите претенции, да бъде непокътнато. Но то изисква и по-сериозен многопосочен ангажимент от страна на държавното управление и ръководещото болшинство “, безапелационен е Вигенин.

По време на процедурата по чуване на вицепремиерите секретарят на Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за Бъглария “ Филип Попов установи, че още преди стартирането на договарянията с Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз, Българска социалистическа партия е предизвестила за липса на бистрота и отчетност от страна на българското държавно управление във връзка с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

„ Днес, 3 години след неговото сключване, са налицередица открити въпроси и съществени отклонения от постигнатите тогава двустранни договорености. За страдание обаче това стана публично притежание едвам в последните месеци в подтекста на европейския спор за разширение на Европейски Съюз. Въпросът за несъблюдение на Договора за добросъседство с Република Северна Македония очевидно не е бил задоволително добре артикулиран от българското държавно управление пред европейските ни сътрудници, което основава усещане в този момент в нашите европейски сътрудници, че България отсрочва процеса на разширението на Европейски Съюз на Балканите “, означи Попов и попита министър Захариева какви незабавни ограничения ще предприеме за оборване на това неверно усещане за българските претекстове по въпроса.

Според секретаря на парламентарната група на левицата Димитър Данчев икономическите ползи на България допускат участие на Република Северна Македония в Европейския съюз и обърна внимание, че до момента в който е чул какво не е направила Република Северна Македония, не е чул какво е направило българското държавно управление. „ Правителството пропусна опцията за по-сериозно икономическо доближаване с Република Северна Македония. Практически втренчено в несъмнено значимия исторически въпрос, държавното управление спря развиването на двустранните стопански връзки “, счита Данчев.

„ Защо не се употребяват към този момент втори програмен интервал средствата от Европейски Съюз за реализиране на това икономическо доближаване, което предпоставя и политическото такова, а точно – реализирането на плана за скоростните жп и шосейни връзки сред двете страни? “, попита той външния министър.

Депутатът Таско Ерменков от своя страна напомни, че още предходната година от името на „ Българска социалистическа партия за България “ е предизвестил, че жестът на протегната ръка към народа на Република Северна Македония не всеки път се посреща с нужните реципрочност и схващане от другата страна. „ Обърнах внимание и на към момента незаглъхналите антибългарски настроения, които съществуват там. При ратификацията на Договора за добросъседство, която ние подкрепихме, показах предпочитание да чуя дали държавното управление ни въпреки всичко има желание да употребява този акт за активиране на партньорските връзки на равноправна основа, с цел да защитим националния ни интерес. Уви, ратифицирахме абсолютно, без предизвестия за следващи дейности при положение на деструктивно държание от страна на Република Северна Македония “, акцентира той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР