БСП подготвя свой проект на закон срещу корупцията. Новината съобщи

...
БСП подготвя свой проект на закон срещу корупцията. Новината съобщи
Коментари Харесай

БСП готви свой антикорупционен закон


Българска социалистическа партия приготвя собствен план на закон против корупцията. Новината заяви заместник-председателят на партията Кирил Добрерв. "Готвим наш закон за основаване на Агенция "Антикорупция” и тя да има проверяващи функционалности ", изясни той на брифинг, съобщи БГНЕС. И добави, че още предходната седмица текстът е бил изпратен до актива на партията за публично разискване. "За да може той да бъде съпоставен освен със закона, който ГЕРБ предлага, само че да бъде признат и най-хубавия вид ", разясни Добрев. "Ще имаме срещи с разнообразни институции за този законопроект, в това число и с основния прокурор ", добави той.

"Законът на ГЕРБ не става, не дава отговор и на първичните планове за основаване на ефикасен орган за антикорупция, в него няма корупция, тъй като тя е закононарушение, а закононарушението се бори с текстове от Наказателния кодекс ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. "Законопроектът им няма гаранции за неговата самостоятелност, т.е. болшинството ще избира членовете на организацията. При нашия законопроект този орган ще прави следствия, ще ревизира декларациите на политиците, ще гледа за несъответствия, ще прави инспекции и ще води нещата до самия им край. Предлагаме съсредоточена организация и разумна конструкция, която ще може да ревизира както заявления, по този начин и сигнали ", сподели още Зарков. Според него такава организация би трябвало да има висока степен на оперативна автономия. "Дали сигналите са подписани или не - е детайлност ", добави той.

Зарков добави, че съгласно Българска социалистическа партия ръководителят на новата антикорупционна организация следва да бъде назначаван от президента и да има ясно изразена отговорност, да има и избран мандат. Новият орган би трябвало да работи по висшите и междинните етажи на властта - корупцията би трябвало да се бори на терен, а не по бюрата, счита Зарков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР