БСП гласува позитивно промените в Енергийната стратегия и показа как

...
БСП гласува позитивно промените в Енергийната стратегия и показа как
Коментари Харесай

Стойнев: ГЕРБ са наясно как и защо потънаха три големи енергийни проекта

БСП гласоподава положително измененията в Енергийната тактика и сподели по какъв начин е допустимо във време на мощно опозиционно опълчване да се държиш държавнически и да подкрепиш ръководещите.
Премиерът Бойко Борисов, несъмнено, е наясно, че с цел да се случат огромни енергийни планове на сътрудниците би трябвало да се покаже, че зад ръководещите има политически консенсус. Наясно е, само че отново не избяга от егоистично-властовия си инстикт. Това декларира депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев в профила си във фейсбук, разяснявайки енергийната тактика.
Вместо да регистрира политическата консолидация към план значим за енергийната сигурност и за стопанската система, за позиционирането на България по един рационален метод в новата динамичност на връзките Русия-Турция-ЕС, той още веднъж не устоя и се върна в дотегналото на всички опълчване „ ние какъв брой сме положителни и работливи, а вие какъв брой сте неприятни “ като разгласи, че в мандат на Българска социалистическа партия е спрян „ Южен поток “. Вероятно се пробва да задържи доверие или да нервира доста сензитивните към тематиката “Русия “ хора на Българска социалистическа партия и да отслаби партията, която към този момент задминава ГЕРБ по подкрепа… Каквото и да е, не е значимо. Не са значими нито Българска социалистическа партия, нито ГЕРБ, нито обособени персони.

Важно е посланията ни да демонстрират непоклатимост и да участваме във високата игра почтено с мисъл за българския интерес, а не отново да занимаваме света с кухненската си политика, акцентира Стойнев. Длъжен съм обаче да кажа няколко неща:
Първо, не, в мандат на Българска социалистическа партия през 2014 година „ Южен поток “ не е спиран. Правителството с присъединяване на Българска социалистическа партия бе сложено от Европейски Съюз в развой на задействане на наказателна процедура тъкмо в пика на тогавашната украинска рецесия. Европейски Съюз искаше прекъсването на осъществяването на публичните поръчки по плана, поради въпроси по метода на основаване на плановата българо-руска компания „ Южен поток “, случило се в първия мандат на Борисов, и по-късно по процедурни въпроси по отношение на определения формат за осъществяване на търга за реализатор. И не, не е ставало дума за корупция – единствено да напомня, че като подизпълнители по плана бяха конструирани над 150 само български строителни компании, с цел да има равно натоварване на този основен отрасъл. Нямаше нищо прикрито, нито единствено няколко определени. Мнозинството от строителния отрасъл бе публично в плана, а Българската строителна камара бе част от процеса в името на прозрачността, декларира депутатът.
Второ, планът „ Южен поток “ не бе удължен - и това е точния термин, по решение на външни фактори, само че държавното управление с присъединяване на Българска социалистическа партия го остави в положение на цялостна подготвеност за продължение – приключила процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, стартирало отчуждаване на терени, позволение за градеж, обезпечено финансиране и още стотици административно-процедурни дейности, в които бяха ангажирани в това число и общините, през които минаваше трасето.
Трето, планът в България обаче бе дискредитиран, обезчестен и в последна сметка спрян в една небалансирана външно-политическа игра и в една тъжно ниска вътрешно-политическа корист. Много пъти съм цитирал тогавашния вицепремиер Румяна Бъчварова, която сподели пред БНР, че в името на политическата уместност министър председателят Борисов е спрял 3 съветски плана. Сега обаче ще изтъквам самия Борисов, който през октомври 2015 година споделя, че доказателство за другарството ни с американския бизнес е прекъсването на три огромни съветски плана, прекъсването на съветски самолети и признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация. Цитирам: „ Като има проблем с съветски план ние действаме неотложно и по тази причина за „ Бургас-Александруполис “ сме в съдилищата, и за „ Южен поток “ ще отидем в съдилищата, за „ Белене “ към този момент две години сме в съдилищата в Париж. “ Само преди месец пък Росен Плевнелиев, продължавайки да не осъзнава висотата на позицията президент, въпреки и някогашен, описа обществено, че той е спрял „ Южен поток “ посредством служебния кабинет след държавното управление на Орешарски, добавя Стойнев.
Тази конкуренция сред институциите у нас ядоса съветския външен министър Лавров и той реагира, изтъквам: „ Българският министър председател Бойко Борисов би трябвало да се срами пред гласоподавателите и пред страната от изказването си, че съветските енергийни планове са били спрени в полза на Съединени американски щати “.
Не ми се искаше да напомням всичко това. То би трябвало да остане в предишното, само че освен като цитати, само че и като политическо държание, напомня Стойнев.
Разбира се, сътрудниците от ГЕРБ са наясно по какъв начин и за какво потънаха три огромни енергийни плана. Наясно са и с друго - кой в действителност постави началото на газовата връзка с Турция след дълго, дълго бавене, кой подписа действителната диверсификация на газ от Азербайджан, кой се изправи против конюнктурата в Европейска комисия и дружно с Италия, Австрия, Словения и Хърватия се опита да сътвори коалиция вътре в Съюза в името на доставки на евтина съветска газ за по-бедната Южна Европа по модел на Северен поток за богатия европейски запад.
Управляващите не престават обаче да се опасяват да изберат най-естественото и най-силното държание сега – да застанат на българска, а не на гербаджийска позиция и да кажат на външните сътрудници какво българските държавни управления са създали, с цел да мине това трасе през наша територия и да влязат съответно в договаряния. Уви за това се желае небосвод, а не ниски предизборни сметки. Вероятно името се харесва. На мен обаче ми звучи като опит да замаскираме предходна променчивост, акцентира още в позицията си Драгомир Стойнев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР