БСП, ДПС и Има такъв народ одобряват идеята за правителство

...
БСП, ДПС и Има такъв народ одобряват идеята за правителство
Коментари Харесай

БСП, ДПС, "Има такъв народ" казаха "да" на експертен кабинет, но подкрепата остава неизвестна

БСП, Движение за права и свободи и " ИТН " утвърждават концепцията за държавно управление от специалисти, без присъединяване на политически водачи. Левицата, чието присъединяване е решаващо за обезпечаването на нужното болшинство, обаче към момента има условия и регистрира обилни разминавания с най-голямата парламентарна партия. Това демонстрираха срещите на номинираната за министър председател Мария Габриел и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов с трите партии.

Въпреки изискването си да получи до 15 ч. през днешния ден явен отговор за възможна поддръжка на кабинет от всички евентуални сътрудници, партията мандатоносител приключва деня с обезпечените гласове само на Движение за права и свободи.

Решението на социалистите дали ще поддържат кабинет с мандата на най-голямата парламентарна партия ще бъде взето след няколко дни. Това е вторият евентуален сътрудник, който отхвърли да се съобрази с дадения от партията мандатоносител период, след " Продължаваме промяната - Демократична България ". Поставените до момента условия обаче към този момент се резервират: Българска социалистическа партия повтори, че решение за поддръжка ще се вземе посредством вътрешнопартийно допитване, а водачът Корнелия Нинова даде да се разбере, че тематиките за скорошно присъединение към еврозоната и военната поддръжка за Украйна не престават да са решаващи разлики сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" ИТН " също повтори, че поддръжката на партията не е безусловна. Позицията на партията не е решаваща, защото тя разполага с едвам 11 гласа в Народното събрание - незадоволително за управническа форма без Българска социалистическа партия.

Единствено Движение за права и свободи ясно сподели, че припознава целите на Мария Габриел и заявява, че разполага с специалисти във всички сфери. Хронология на случилото се в Народното събрание вижте в публикацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Президентът предизвести Габриел, че я чакат трудности по пътя към държавно управление
© Юлия Лазарова

" Осъзнавате, че Ви чакат много трудности по пътя, само че ще Ви очаквам идващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и на следващия ден са решителни дни ", сподели президентът Румен Радев на номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел.

Думите му са във връзка поръчката ѝ, че ще направи всичко допустимо да бъде определено постоянно държавно управление, държавно управление, на което тя да е отпред. Повтори, че кабинетът би трябвало да е експертен. По конституция Габриел разполага със седем дни (до 15 ч. на 22 май) да върна мандата с предложение за конструкция и състав на Министерски съвет или несбъднат.

" Вярвам, че поддръжката, която ще диря, ще излъчи обръщение за упоритост, че сме способни да се обединим за работещо държавно управление, че ще работим за престижа на България в Европа и света, и ще разгърнем неговия капацитета на страната. И несъмнено, в сърцето на всичко това ще стои задължението към хората ", сподели Габриел на президента.

По-рано през днешния ден (15 май) Габриел и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещнаха с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН " в търсене на поддръжка за държавно управление.




© Юлия Лазарова

" ИТН " утвърждава предлагането на номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел да се сформира експертно държавно управление, стана известно от срещата ѝ с представители на партията на Слави Трифонов.

" В изпълнителната власт би трябвало да има специалисти, а не политически назначения. Това не значи, че политиците не са специалисти, а приказвам за политически водачи, които доста постоянно мечтаят да бъдат министри или министър-председатели ", сподели Тошко Йорданов, нападайки косвено съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев. Декларира, че групировката му има специалисти във всички сфери.

Йорданов уточни, че съгласно " ИТН " възможен предстоящ бюджет не би трябвало да включва доста обществени разноски, което разграничава партията от Българска социалистическа партия.

Нов бюджет с недомислени разходи, задължаващи българите, няма да подкрепим, надлежно няма да подкрепим такова държавно управление
Тошко Йорданов,
зам.-председател в " ИТН "

Номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел разгласи, че водещият въпрос е дали има общи цели, които да обединят подкрепящите партии. Повтори формулата си за държавно управление: експертен кабинет, който да ръководи една година.

" Ние сме най-малката парламентарна група и математиката за държавно управление излиза и без нас. Не ни разглеждайте като безусловна поддръжка, още нямате поддръжка ", сподели Тошко Йорданов. Отново сподели, че ГЕРБ я чакат " тежки диалози " с Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ", които се афишират за съществени бюджетни разноски.



 Според Движение за права и свободи решението за оставка на Гешев е персонален акт
© Юлия Лазарова

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира като " персонален избор " решението на основния прокурор Иван Гешев, макар че По думите му този въпрос би трябвало да се реши съгласно разделянето на управляващите и от способените органи.

" Тук не става дума за съответни оценки. Ние казахме, че поддържаме концепцията за внасяне на оставката пред способените органи, само че ние не сме оня орган, който ще се произнася ", сподели Карадайъ и още веднъж съобщи, че ролята на Народното събрание като способен орган ще бъде да организира правосъдна и конституционна промяна.

На консултациите с претендента за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел предходната седмица от Движение за права и свободи изненадващо потвърдиха, че на оставка на основния прокурор Иван Гешев поради " насъбраното напрежение " в обществото. Днес Карадайъ обаче още веднъж отхвърли това да е смяна в позицията на придвижването, заявявайки, че позицията на придвижването за промени в правосъдната система постоянно е била кардинална и всевъзможни други усещания били резултат от медийни тълкования.



 Борисов обвърза Гешев и избирането на кабинет със
© Юлия Лазарова

" Все повече съм уверен, че има сили, които, когато се види, че може да се сформира държавно управление, се задействат със страшна мощ " - по този начин водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че таман някогашният министър председател стои зад опита за отстраняването му. Борисов отхвърли да отговори кои са силите, които засяга, и какво въздействие счита, че имат. Подробности -.

 Борисов отхвърли да стои зад опита за премахване на Иван Гешев Борисов отхвърли да стои зад опита за премахване на Иван Гешев

Преди седмица препоръчаната от партията на Борисов за министър председател Мария Габриел.

Въпреки че аналогични опити са правили до момента двама министри на правораздаването и са били безуспешни,.

 Движение за права и свободи изиска от Габриел
© Юлия Лазарова

Без да го споделя непосредствено, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери, че придвижването ще поддържа експертен кабинет с небосвод от една година с министър председател Мария Габриел.

В изказването си пред представителите на ГЕРБ той утвърди концепцията държавното управление да бъде с съответен мандат, с цел да може от време на време да получава оценка дали извършва отговорностите си. Призова съставът му да има " брюкселски профил " и да включва хора, които добре познават механизмите на дейности на европейските институции и да имат контакти в тях, с цел да се навакса изоставането на България в усвояването на средства по Плана за възобновяване и резистентност.
Медийни изявления от последните дни лансираха като претенденти за министри от Движение за права и свободи евродепутата и водач на Алианса на демократите и либералите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючук (за министър на външните работи) и някогашният евродепутат Искра Михайлова (за министър на околната среда и водите).
" Ние имаме самочувствието, че имаме специалисти в съвсем всички сфери и в случай че стигнем до обстановка да се търсят специалисти за държавно управление, ние ще вземем своето отговорно държание с разсъдък да решаваме и този проблем ", сподели Карадайъ. На финала на срещата водачът на Движение за права и свободи прикани да се върви " малко по малко ускорено към образуването на болшинство в Народното събрание ".




© Георги Кожухаров

" Продължаваме промяната - Демократична България " ще разисква на следващия ден вечер (16 май) дали може да премисли първичното си решение да не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, както и кабинет с нейно присъединяване. Тази позиция удостовери съпредседателят на парламентарната група и номиниран за министър председател при възможен втори мандат Николай Денков (от " Продължаваме промяната " ).

 Новата коалиция още веднъж няма да работи по периодите на Борисов Новата коалиция още веднъж няма да работи по периодите на Борисов

Борисов изиска изясненост за ходовете на новата коалиция още през днешния ден (15 май) до 15 ч., или до връчването на първия мандат, само че " Продължаваме промяната " отхвърля да се съобрази с този апел на водача на ГЕРБ.

Подробности




Българска социалистическа партия има разлики с ГЕРБ какви би трябвало да са целите на вероятно държавно управление с мандат на най-голямата парламентарна партия, само че още на следващия ден (16 май) необятното управление на левицата ще се събере, с цел да инициира вътрешно допитване, в което членовете ѝ да решат за поддръжка на кабинет. Това стана известно от срещата на сред екипите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Народното събрание. По неофициална информация вътрешнопартийното допитване в Българска социалистическа партия се чака да отнеме два-три дни, тъй че окончателното решение на социалистите може да стане известно в четвъртък или петък (18 или 19 май).
По време на срещата Корнелия Нинова разгласи, че " тази фиксация в приемането на еврото от 2024 година или 2025 година няма да стане ", като напомни, че Българска социалистическа партия избира дефицитът в възможен бюджет за 2023 година да не се лимитира до три %. Като значително разграничение сред двете партии тя уточни противоположните им позиции по въпроса за оказване на военна помощ за Украйна. " Не знам по какъв начин ще решим този въпрос ", съобщи водачът на социалистите.

" Форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз имам вяра, че всяка партия може да резервира идентичността си, без това да попречва съставянето на държавно управление ", отговори ѝ Мария Габриел. Нинова обаче показва противоречие с сходна теза:

Ако подкрепим общо държавно управление, национално и надпартийно и то реши да изнася оръжия за Украйна, смятайте, че на секундата се отдръпваме.
 Корнелия Нинова,
водач на Българска социалистическа партия

Лидерът на социалистите прикани въпросът да остане отворен за нови диалози. От изказването ѝ след срещата се разбра, Българска социалистическа партия че вижда шансове за сформиране на държавно управление и с втория или с третия мандат, въпреки да счита първият за най-съществен.



 До седмица ще стане известно ще има ли държавно управление с мандат на ГЕРБ
© European commission (audiovisual service)

В неделя вечерта (14 май) пресслужбата на ГЕРБ популяризира график за срещите с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ": Партията на Бойко Борисов още веднъж не е поканила на диалози само " Възраждане " поради разликите в политическите визии сред проруската националистическа групировка и останалите партии в Народното събрание.

 Между изискванията и периодите: стартира решаваща седмица за съставянето на държавно управление Между изискванията и периодите: стартира решаваща седмица за съставянето на държавно управление

В 15 ч. Мария Габриел ще получи от президента първия мандат за сформиране на държавно управление. Тя има период от седем дни да го върне с предложение за състав и конструкция на Министерския съвет или несбъднат. Въпреки договарянията с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " вратата на ГЕРБ за " Продължаваме промяната - Демократична България " към момента не е затворена. Новата коалиция разгласи, че ще разисква още веднъж ходовете си отсега нататък на следващия ден (16 май), а Борисов настоя за изясненост още през днешния ден.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Политика Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР